Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Meetpunten voor Uitgeest en Castricum’

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 604 
|
 NHD 
‘Meetpunten voor Uitgeest en Castricum’

Reactie PVRC op het bericht in het Noord-Holland Dagblad:
‘Meetpunten voor Uitgeest en Castricum’


29 november 2003

Goed nieuws natuurlijk.

Toch maar een klein technisch praatje?

Dat laat zien dat we er zo nog lang niet zijn:

1 - Een meetpunt kan meten hoeveel lawaai een vliegtuig maakt op dat punt: maar dan moet dat wel over dat punt heen vliegen. Je zou dus zeggen: zet het precies op de hartlijn van de nachtvluchten. Maar hoe breed is het geluidsspoor van een vliegtuig? Is dat spoor overal even luid? Alles wat daarbuiten valt wordt dan gemist. De nachtelijke vliegtuigen geven vooral last bij Noordeind. Wie in Zuid-Castricum woont en wanhopig wordt van wat er steeds daarover vliegt, heeft daar helemaal geen baat bij

2 - Daarbij komt dat het mogelijk alleen maar zal bevestigen dat de vliegtuigen buiten de 20 Ke zone vallen: dat betekent dat de vliegtuigen over tijdsperioden gemeten minder lawaai maken dan de willekeurige definitie van het getal dB (A) dat rond Schiphol als aanvaardbare hinder geldt: het gaat namelijk om hinder en dat ligt aan herhaling, kleur, zwellen en dalen, aan eindeloze herhalingen. Kijk naar de MER: er komen in relatie tot handhaven alleen starts in voor en waar we hier over praten is landen..

3 - Een al jaren bekend probleem is dat geluidshinder bij landende vliegtuigen niet goed in dB’s is te vatten: vandaar dat je dB metingen eerste moet ijken aan… Hindermetingen. en dat is nog steeds niet gebeurd.
Geluidsmeting is dus goed, maar een maar…. Hang er niets definitief aan op, want anders wordt het een excuus-Truus voor anderen.
Leuk dus zo’n meter, maar op voorwaarde dat wij zelf eigenaar zijn van de gegevens en kunnen vergelijken wat ze betekenen in verhouding tot wat op andere manieren als klachten wordt doorgegeven. Als dat kan dan is het zelfs goed dat zoiets er is.

Een tweede puntje dat aandacht verdient: wij zijn als Platform een platform niet voor Castricum alleen, maar voor Regio Castricum. Dat betekent in de praktijk dat iedereen die woont in Noord Kennemerland bij ons terecht kan. We vechten even goed voor Heiloo en de Egmonden,  en voor Uitgeest, Heemskerk en Beverwijk. De vliegpatronen betreffen heel Noord-Kennemerland tot boven Alkmaar aan toe! En dat betekent in termen van meters: dat wat hier staat geldt voor alle meters in Noord!

Download het gehele artikel '‘Meetpunten voor Uitgeest en Castricum’'

Reacties op dit bericht