Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Meer vlieglawaai in Heemstede

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1611 
|
 dichtbij.nl Editie Zuid-Kennemerland Nagekomen van 22-09-14 
Meer vlieglawaai in Heemstede

Door de Dichtbijredactie, Carel le Brun (Heemsteedse Courant)

HEEMSTEDE - Het was HBB die een aantal jaren geleden via een motie aandrong op meting van de vliegtuigoverlast voor inwoners van Heemstede.

Vrijdag 19 september 2014 was de eer dan ook aan Remco Ates, de HBB-wethouder, om het meetpunt op het dak van SportPlaza Groenendaal in gebruik te nemen. Een delegatie van de gemeente, luchthaven Schiphol, leverancier en pers klom op het dak.

Vliegtuigen worden weliswaar steeds stiller, maar voor dat de hele vloot is vervangen gaan er nog tientallen jaren overheen. De overlast blijft dus nog wel even. Heemstede krijgt steeds meer te maken met overvliegende kisten. Dat komt vooral omdat het aantal opstijgingen en landingen op Schiphol mag oplopen van 435.000 naar 510.000 per jaar.

Al jarenlang protesteren bewoners van het dichtbevolkte Floriande in Hoofddorp tegen de overlast van de zogenaamde ‘Spijkerboorroute’. Mogelijk leidt dit tot het mijden van het luchtruim boven die wijk. Dat betekent dat vliegtuigen dichter over het dunner bevolkte zuiden van Heemstede zullen vliegen. Bovendien worden, om lawaaioverlast in dichtbevolkte gebieden te beperken, de Kaagbaan en de Polderbaan zoveel mogelijk gebruikt. Ook daarbij geldt dat Heemstede in de routes ligt.

Alle reden dus om het geluid te monitoren. Er worden nog zes meetpunten in omliggende gemeenten opgesteld waarmee het totaal op 35 meetinstallaties komt. Een meetpunt bestrijkt een gebied van 3 km en een hoogte van 1.500 meter.

Bewoners kunnen klachten in dienen via www.bezoekbas.nl (bewoners aanspreekpunt Schiphol). Daar kunnen ook de vliegbewegingen live worden bekeken of worden teruggezocht.

Jaarlijks zijn er 130.000 klachten. Onder de indieners zitten een paar ‘grootgebruikers’ maar evengoed zou het ondoenlijk zijn om alle klachten te onderzoeken en te beantwoorden. Op www.nomos.nl (noise monitoring system) zijn de metingen van Heemstede te zien (meetpost 39).

‘De politiek kan met de meetresultaten in de Bestuurlijke Regiegroep Schiphol (BRS) beslagen ten ijs komen,’ meent wethouder Ates.


Reacties op dit bericht