Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Meer overlast door nachtvluchten op Rotterdam

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 1473 
|
 nu.nl 
Meer overlast door nachtvluchten op Rotterdam

AMSTERDAM - Ruim elfhonderd mensen die rond Rotterdam Airport wonen krijgen ‘ernstige geluidshinder’ door nachtvluchten van leden van het kabinet en van het koninklijk huis.

Dat blijkt uit de milieu effect rapportage over de gevolgen van het toestaan van nachtvluchten, die vrijdag door RTL Nieuws openbaar is gemaakt.
Maandag werd bekend dat het kabinet wil dat ministers, topambtenaren en leden van het koninklijk huis ‘s nachts van en naar het Rotterdamse vliegveld kunnen vliegen.

Uitzondering

Nachtvluchten zijn verboden vanwege geluidsoverlast, maar de overheid wil voor zichzelf en voor buitenlandse regeringstoestellen een uitzondering in de wet opnemen.
Volgens het ministerie ligt het initiatief van de plannen bij het vliegveld. Rotterdam Airport en het ministerie erkennen volgens RTL Nieuws dat het idee van de vorige staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat afkomstig is.

Doorgang

Als de plannen doorgang vinden, mag straks 79 keer per jaar ‘s nachts een groot regeringstoestel landen of opstijgen in Rotterdam. Daarmee neemt de luchthaven de plaats in van militair vliegveld Valkenburg, dat is wegbezuinigd.
Premier Jan Peter Balkenende (CDA) vindt het ‘minder praktisch’ dat bewindslieden nu ‘s nachts moeten uitwijken naar Schiphol. Daarom wil de overheid een uitzondering maken voor het regeringstoestel en grotere, vliegtuigen van buitenlandse staatshoofden.

Isolatie

Regeringspartij PvdA en GroenLinks lieten eerder weten tegen de plannen te zijn. Er wordt wel extra geld beschikbaar gesteld voor geluidsisolatie, maar in het rapport staat dat vier woningen in aanmerking komen voor geld voor extra isolatie.
Het gaat om huizen in de Rotterdamse wijken Schiebroek en Overschie.

Ontheffing

Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) liet maandagavond weten dat ‘sinds jaar en dag’ een regeling bestaat waarbij bewindslieden na ontheffing een aantal keer per jaar ‘s nachts mogen landen.
Behalve voor ministers en leden van het koninklijk huis geldt de regeling voor militairen, vluchten van de Immigratie- en Naturalisatiedienst of regeringsleiders uit andere landen.

Advies

Eurlings verwacht dat het aantal regeringsvluchten dat voortaan ‘s nachts landt op Rotterdam Airport ‘heel beperkt’ is. Zijn collega’s krijgen van hem bovendien het advies om hiervan zo weinig mogelijk gebruik te maken.


Reacties op dit bericht