Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Meer omzet, minder winst Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 665 
|
 haarlemsdagblad.nl 
Meer omzet, minder winst Schiphol

SCHIPHOL - De luchthaven Schiphol heeft over de eerste zes maanden van dit jaar een hogere omzet behaald, maar de winst daalde wel. Dat blijkt uit de vrijdagochtend geprestenteerde cijfers.

De omzet steeg met 5,5 procent naar 637 miljoen euro, maar de winst daalde met 4,9 procent naar 93 miljoen. Dat is onder andere het gevolg van minder winst uit het vastgoed en door een beperking van de luchthaventarieven die de maatschappijen moeten betalen.

Het aantal passagiers steeg met 3,7 procent naar 23,9 miljoen. Deze passagiers gaven per persoon gemiddeld 16,48 euro uit in de winkels op de luchthaven en dat is een stijging van 7,8 procent. Maar vorig jaar was er dan ook net een grootschalige verbouwing gaanden van een lounge. Het winkelaanbod is daardoor uitgebreid en passagiers kopen meer luxe goederen.

De vrachtsector zat met 3,2 procent in de min. De deelnemingen in buitenlandse luchthavens zorgden voor een verdubbeling van de winst tot 24 miljoen. Op Italiaans vastgoed moest echter 20 miljoen worden afgeschreven.

Schiphol directeur Jos Nijhuis is tevreden: ,,In deze economisch uitdagende tijd blijft de luchtvaart een bron van dynamiek. Samen met andere sectorpartijen mochten we meer passagiers verwelkomen. De Mainport groeit en in de Terminal lopen we in de komende jaren tegen grenzen aan. Als Europe’s preferred airport werkt Schiphol er hard aan om haar operatie qua capaciteit en kwaliteit goed op peil te houden, ten behoeve van de airlines en de passagiers. Daarbij zetten we onverminderd in op een uiterst beheerste ontwikkeling van de tarieven.”

De komende maanden hoopt hij daarover tot een akkoord te komen met vooral grootverbruiker KLM. Staatssecretaris Atsma heeft net een aparte commissie ingesteld om de ruzie tussen de partijen over de groeistrategie van de luchthaven te beslechten.


Reacties op dit bericht