Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Meer lawaai door Schipholakkoord

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 597 
|
 Parool 
Meer lawaai door Schipholakkoord

DEN HAAG - De afspraken van bewoners, gemeenten en Schiphol over de groei van de luchthaven kunnen tot grote toename van geluidsoverlast leiden in Amstelveen en Amsterdam.

Negentien bewonersorganisaties noemen dit in een brief aan de Tweede Kamer onacceptabel.

Eerder deze maand is onder leiding van Hans Alders een akkoord over de groei van Schiphol gesloten. Uit nadere gegevens blijkt dat het de bedoeling is de Buitenveldertbaan veel meer te gebruiken. Dat kan in het uiterste geval leiden tot verdubbeling van de vluchten, wat een grote toename van de geluidsoverlast zou geven voor onder meer Zuidoost en Buitenveldert.

Minister van Verkeer Camiel Eurlings bekijkt of eventuele boetes die Schiphol krijgt wegens geluidsoverlast, ten goede kunnen komen aan de omgeving. Omwonenden kunnen dan financieel worden gecompenseerd.

In een Kamerdebat riep Eurlings Schiphol op de Buitenveldertbaan te ontzien. Na afloop toonden Kamerleden zich verbaasd over de snelheid waarmee de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher heeft ingestemd met de afspraken. ‘‘Onbegrijpelijk,’’ noemt Wijnand Duyvendak (GroenLinks) dat.

Gisteren ging het college van PvdA en GroenLinks akkoord. Asschers woordvoerder noemt als belangrijkste reden dat de Buitenveldertbaan ook in de toekomst alleen wordt gebruikt als de wind ongunstig staat en de Polder- en Zwanenburgbaan geen optie zijn.

Volgens Kamerleden blijkt dat niet uit hun informatie over de afspraken. Ze willen meer inzicht in de milieueffecten van het akkoord.


Reacties op dit bericht