Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Meer ganzen vergast rond Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1237 
|
 nieuws.nl 
Meer ganzen vergast rond Schiphol

Rond Schiphol zijn dit jaar bijna tienduizend grauwe ganzen gevangen en vergast, twee keer zoveel als vorig jaar. Dat bevestigt een woordvoerder van Duke Faunabeheer.
Dat is het bedrijf dat de vergassingen uitvoert in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De ganzen moeten weg omdat ze een gevaar vormen voor het vliegverkeer.

De toename is volgens de zegsman te verklaren doordat het vanggebied dit jaar is uitgebreid. Mocht vorig jaar alleen in Noord-Holland in een straal van twintig kilometer rond de luchthaven worden gevangen, dit jaar gold dit ook voor Zuid-Holland en Utrecht. Doordat de populatie inmiddels flink is uitgedund, verwacht het bedrijf deze aantallen volgend jaar niet meer te halen.

De ganzen kunnen maar een paar weken per jaar worden gevangen en vergast, als de dieren in de rui zijn en niet kunnen vliegen. Dit jaar ving Duke de beesten tussen eind mei en half juni. De vogels worden een vangkooi ingedreven, waarna ze ter plekke vergast worden.

Gebraden gans
De vergaste ganzen worden meteen opgehaald door een poelier. Volwassen dieren worden door mensen opgegeten, kuikens gaan naar dierentuinen als diervoer.


Reacties op dit bericht