Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Lufthansa troeft Air France-KLM af

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 902 
|
 luchtvaart nieuws.nl 
Lufthansa troeft Air France-KLM af

FRANKFURT - Lufthansa heeft over de afgelopen negen maanden een operationele winst geboekt van 628 miljoen euro, bijna 100 miljoen minder dan een jaar geleden over de vergelijkbare periode. “We hebben niet het niveau van winstgevendheid dat we nodig hebben”, zei bestuursvoorzitter Christoph Franz van de Duitse luchtvaartmaatschappij woensdag.

Franz noemde als belangrijkste oorzaken voor de teruggelopen winst: aanhoudend hoge brandstofprijzen, de prijsdruk, de vliegtax in Duitsland en het Europees emission trading scheme (ETS), dat sinds 1 januari verplicht is voor alle luchtvaartmaatschappijen in de EU. De Lufthansa Group (inclusief Swiss, Brussels Airlines en Austrian Airlines) is nog altijd marktleider in Europa, zowel naar omzet als naar aantallen passagiers.

De omzet van Lufthansa steeg over negen maanden wel, met 6,1 procent naar 22,8 miljard euro. De nettowinst lag met 474 miljoen fors hoger dan vorig jaar (plus 64,6 procent), maar dit valt toe te schrijven aan eenmalig effecten zoals de verkoop van British Midland, waarmee Lufthansa zich niet rijk wil rekenen.

Volgens Franz heeft Lufthansa niettemin een “respectabel resultaat” behaald over de eerste negen maanden, “vooral in vergelijking met de concurrentie”.

Air France-KLM
Air France-KLM, nummer twee op de Europese markt (naar omzet) kwam woensdag ook met cijfers, dus de vergelijking is meteen te trekken. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie had weliswaar een goed derde kwartaal, maar staat voor de eerste negen maanden nog steeds in de min: een nettoverlies van 957 miljoen, veel hoger dan de 550 miljoen verlies over dezelfde periode in 2011.

In dit verlies zit een bedrag van 348 miljoen voor de vrijwillige vertrekregeling, maar ook zonder deze post valt het verlies voor de negen maanden hoger uit.

Van onze redactie


Reacties op dit bericht