Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Lufthansa overweegt juridische stappen tegen vrachtverbod Atsma

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 818 
|
 nieuwsblad transport.nl 
Lufthansa overweegt juridische stappen tegen vrachtverbod Atsma

Lufthansa Cargo heeft deze week de rechtstreekse bloemenvluchten uit Zuid-Amerika op Schiphol stopgezet nadat staatssecretaris Joop Atsma (nfrastructuur) een verbod had opgelegd aan de Duitsers.

De dwangsom van 40.000 euro per vrachtvlucht was voor Lufthansa Cargo te hoog om de vrachtvluchten voort te zetten, aldus haar vrachtmanager Felix Boos, verantwoordelijk voor de regio Benelux, Zwitserland en Frankrijk. Verder studeert de luchtvaartmaatschappij op juridische stappen tegen het besluit van Atsma.

Boos is teleurgesteld en verbolgen over het besluit van de Nederlandse overheid en zet grote vraagtekens bij het onderzoek dat de inspectiedienst van het ministerie heeft uitgevoerd naar de vrachtvluchten en de juridische basis. Daarin werd geconcludeerd dat de vluchten in strijd waren met de bestaande luchtvaartverdragen en niet vielen onder het ‘open skies’-verdrag tussen de Europese Unie en de VS. 

Lufthansa zal de vrachtvluchten op Schiphol nu tijdelijk en met een lagere frequentie via een tussenstop op de thuisbasis Frankfurt voortzetten. “Dat is een interim-oplossing voor de korte termijn”, onderstreept Boos. “Wij onderzoeken verder met onze klant alternatieven zoals trucking. Daarnaast gaan wij ons beraden welke juridische stappen wij tegen het besluit van het ministerie kunnen nemen. Onze advocaten bestuderen de zaak. In onze ogen hebben wij niets illegaals gedaan en vallen onze bloemenvluchten vanuit Ecuador en Colombia via het Amerikaanse eiland Puerto Rico naar Schiphol onder het ‘open skies’-verdrag tussen de Europese Unie en de VS. Wij hebben dan ook samen met onze Nederlandse verlader geen begrip voor het besluit. Zij houden hiermee het bestaande monopolie van de KLM op Schiphol op deze vrachtvluchten in stand.”

Boos vindt het ook vreemd dat de Nederlandse overheid met het verbod ‘onevenredig’ veel aandacht heeft voor de bloemenvluchten van Lufthansa Cargo op Schiphol, maar geen enkele actie heeft ondernomen tegen de bloemenvluchten van het Luxemburgse Cargolux op de Limburgse luchthaven van Maastricht. Hij vraagt zich af of hier met twee maten wordt gemeten om de positie van KLM en dochter Martinair te beschermen op Schiphol.


Reacties op dit bericht