Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Luchtvracht niet weghalen van Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 869 
|
 noordhollands dagblad.nl 
Luchtvracht niet weghalen van Schiphol

SCHIPHOL - Voor de werkgelegenheid is de luchtvracht op Schiphol van groot belang. Die moet dan ook de komende jaren alle ruimte krijgen om te kunnen groeien.

Tot die conclusie komt het gemeentebestuur van Haarlemmermeer op basis van een eigen studie. De discussie over luchtvracht is opgelaaid nu Schiphol tot 2020 alleen selectief mag groeien. Om netwerkmaatschappijen als KLM alle ruimte te geven, moeten vakantievluchten naar Lelystad en Eindhoven. Het indrukwekkende net van directe vluchten is immers van essentieel belang voor de vestiging en het behoud van internationale bedrijven.

Maar waarom zouden we niet de luchtvracht verplaatsen naar Lelystad? Dan kunnen vakantiegangers gewoon op Schiphol blijven instappen en is de omgeving meteen af van die vaak lawaaiige zware vrachttoestellen. Uit het rapport blijkt dat dit geen goede keuze zou zijn. Schiphol vormt een belangrijke schakel in de logistieke keten, samen met de Amsterdamse haven en de bloemenveiling in Aalsmeer. Daarnaast hebben veel internationale bedrijven hier hun distributiecentrum juist vanwege de nabijheid van de luchthaven.

Lelystad
De grootste pakjesafhandelaar op Schiphol zou nog wel willen verkassen, maar op Lelystad is de baan veel te kort en mag niet in de nacht worden gevlogen. Dat terwijl juist in de nacht een toestel vol pakjes pendelt naar het distributiecentrum in Leipzig. Een ander probleem met verplaatsing is dat de meeste vracht in de laadruimten van passagierstoestellen meegaat of in combitoestellen. De luchtvracht is goed voor 30.000 directe banen. De vakantievluchten kunnen zonder schade aan de economie en werkgelegenheid naar Lelystad worden verplaatst.

De verwachting is dat de luchtvracht de komende jaren zal verdubbelen. Mocht de grens van het aantal vluchten toch worden bereikt, dan zou luchtvracht die alleen wordt doorgevoerd moeten worden geweerd. Overigens heeft Haarlemmermeer ook belang bij deze groei: er is veel grond langs de A4 gereserveerd voor logistieke bedrijven.


Reacties op dit bericht