Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtvervuiling door gewassen biobrandstof

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1067 
|
 trouw.nl 
Luchtvervuiling door gewassen biobrandstof

Bron: Reuters

Biobrandstof is mogelijk toch niet zo groen als gedacht. Europese plannen om meer biobrandstof te produceren, zorgen voor meer luchtvervuiling.

Britse wetenschappers hielden een plan van de Europese Unie tegen het licht, dat bedoeld is om het verbruik van biobrandstoffen te stimuleren, in plaats van fossiele brandstoffen. Het plan moet klimaatverandering tegengaan, maar kan volgens de wetenschappers in 2020 per jaar 1.400 doden opleveren. Verder zou het de landbouwopbrengst verminderen.

Voor de productie van biobrandstoffen wordt veel gebruik gemaakt van populieren, wilgen en eucalyptusbomen. Deze bomen groeien snel en zijn dus een goede bron voor de brandstof. Maar ze stoten ook relatief veel isopreen uit, een stof dat wanneer het in zonlicht mengt met andere luchtvervuiling verandert in giftige ozon.

“De productie van biobrandstof op grote schaal heeft een klein maar significant effect op het aantal sterfgevallen en de landbouwopbrengst”, aldus één van de wetenschappers tegen persbureau Reuters. “Voor zover wij weten heeft niemand ooit gekeken naar het effect op de luchtkwaliteit van biobrandstofgewassen.”

De onderzoekers stellen dat de negatieve effecten verminderd worden door plantages ver weg van dichtbevolkte gebieden te plaatsen. Ook zouden gewassen genetisch gemodificeerd kunnen worden, zodat ze minder isopreen uitstoten.

Ozon is slecht voor de longen. De stof zou verantwoordelijk zijn voor zo’n 22.000 sterfgevallen per jaar in Europa. De totale luchtvervuiling zorgt voor 500.000 doden per jaar. Fossiele brandstoffen leveren de meeste luchtvervuiling op, maar het onderzoek maakt geen vergelijking met de schade en het aantal sterfgevallen die veroorzaakt worden door de verbranding van fossiele brandstoffen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Climate Change.


Reacties op dit bericht