‘Luchtvervoer zal nog meer toenemen’

Zaterdag 14 april 2007 - KLM president-directeur Peter Hartman waarschuwt voor de gevolgen van een dichtslibbende infrastructuur in de Europese luchtvaartindustrie. Hij doet een beroep op de landelijke en Europese politiek, alsmede de luchtvaartindustrie zich blijvend in te zetten dit te voorkomen. “In 2025 zullen zestig grote luchthavens in Europa veel hinder ondervinden van stagnatie in hun infrastructuur aan de grond en in de lucht.
De vraag naar luchtvervoer zal binnen Europa toenemen van jaarlijks 9 miljoen vluchten in 2007 tot 21 miljoen vluchten per jaar in 2025. De capaciteit van de huidige luchtverkeersleiding binnen Europa is echter slechts berekend op 17 miljoen vluchten per jaar”, zo geeft Hartman aan.Hij onderschrijft hiermee de noodzaak om te komen tot één pan-Europees luchtverkeersleidingssysteem dat deze groeiende vervoersstromen in goede banen moet leiden. Door zo’n systeem kunnen vlieg- en taxitijden veel efficiënter geregeld worden. Hartman rekent voor dat alleen al rond de luchthaven Schiphol een beter systeem tot een vermindering van de CO2-uitstoot zal leiden, vergelijkbaar met een vliegtuig dat 134 dagen per jaar in de lucht wordt gehouden. “Om dit probleem te omzeilen zou KLM in 2025 meerdere vliegtuigen aan haar vloot toe moeten voegen met alle negatieve effecten tot gevolg: commercieel, voor de omgeving en voor het milieu”, zo betoogt de nieuwe KLM-topman.
Hij vindt dat de hoogste prioriteit dient te worden toegekend aan de uitbreiding van de infrastructuur op de grote internationale luchthavens, het toekennen van vertrek- en landingsrechten aan de netwerkgebonden luchtvaartmaatschappijen (waaronder KLM) en aan het bieden van alternatieven voor vluchten die niet afhankelijk zijn van een grote luchthaven. “Vergelijk het met de spoorwegen: de hogesnelheidstreinen hebben ook een eigen rail-netwerk. Door prioriteit toe te kennen aan luchtvaartmaatschappijen die zich aantoonbaar inspannen om de CO2-uitstoot terug te dringen, kan een verantwoorde groei van de luchtvaartindustrie tot 2025 plaatsgrijpen.”
Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam
En daar komt de voorspelbare politieke draai: de luchtvaart gaat de CO2 uitstoot enorm drukken en is daarom een groene manier van transport. Helaas heeft de beperking van uitstoot van CO2 tot gevolg dat de motoren nog meer herrie maken maar je moet wat over hebben voor je groene leefbaarheid. Ooit Neerlands trots, nu niets meer dan een lobbyclub om geld te verdienen ten koste van machteloze burgers. Bestuurders nemen nog een Petit fourtje en knappen nog een uiltje.