Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtverontreiniging slecht voor moeder en kind

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 904 
|
 artsennet.nl 
Luchtverontreiniging slecht voor moeder en kind

Blootstelling aan luchtverontreiniging kan de bloeddruk van zwangere vrouwen verhogen. Bovendien vergroot het de kans op zwangerschapshypertensie en vroeggeboorte en is er samenhang met een lager geboortegewicht van het kind.

Dit blijkt uit onderzoek van promovenda Edith van den Hooven. Zij concludeert dat blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap negatieve gevolgen heeft voor zowel moeder als kind.

Luchtverontreiniging in Rotterdam
Van den Hooven bestudeerde de gegevens van 7000 Rotterdamse zwangeren uit Generation R. Ze keek specifiek naar blootstelling aan fijnstof (PM10) en stikstofdioxide (NO2) op het woonadres van de vrouwen.

Verbanden
Hogere concentraties luchtverontreiniging tijdens de zwangerschap blijken samen te hangen met de bloeddruk van de moeder, het risico op zwangerschapshypertensie, het risico op vroeggeboorte en het geboortegewicht van het kind. Allemaal uitkomsten die negatief kunnen uitpakken voor moeder en kind, stelt de promovenda.

Normen voor luchtkwaliteit
Volgens Van den Hooven toont het onderzoek aan dat ook vervuiling onder de huidige normen voor luchtkwaliteit slecht is voor de gezondheid. Bij blootstelling aan luchtverontreiniging vergelijkbaar met de huidige normen is al sprake van negatieve effecten, en bij fijnstof al bij concentraties onder deze normen.

Proefschrift
Edith van den Hooven promoveert 19 april op haar proefschrift ‘Air Pollution Exposure and Pregnancy Complications. The Generation R Study’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vervolgonderzoek is nodig om meer inzicht te krijgen in de samenhang tussen luchtverontreiniging en zwangerschap.

Bron: Erasmus MC

Noot redactie vlieghinder.nl: Hoewel bovenstaand artikel geen verband met vliegverkeer suggereert, blijkt deze vorm van luchtvervuiling wel degelijk ook door vliegverkeer/c.q luchthavens veroorzaakt kunnen worden. De destijd uitgevoerde MER is hier duidelijk over. Zie het hoofdstuk lucht en geur uit de milieueffectrapportage 2003.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door joop uit haarlem

staasecretaris Joop Asma laat weten weer volslagen verrast te zijn ;)

Geplaatst door Ton2 uit castricum

Joop Astma? ...............