Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtvaartmaatschappijen razend op Schiphol

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1131 
|
 IJmuider Courant 
Luchtvaartmaatschappijen razend op Schiphol

SCHIPHOL - De luchtvaartmaatschappijen zijn razend op Schiphol. De luchthaven wil de tarieven per 1 november verhogen met elf procent, waar de luchtverkeersleiding de tarieven juist verlaagd om de maatschappijen een duwtje in de rug te geven.

,,Dit is echt een buitensporig hoge stijging. Dat terwijl per 1 april de luchthaventarieven ook al met twee procent stegen. Wij hebben in gesprekken en in een brief dan ook krachtig geprotesteerd’’, laat Frank Allard, voorzitter van de Barin weten. De Barin is de belangenorganisatie van in Nederland actieve luchtvaartmaatschappijen. Ook de KLM, Lufthansa en de wereldwijde luchtvaartorganisatie Iata hebben protestbrieven geschreven.

De maatschappijen klagen al jaren over de hoge tarieven. Schiphol wilde eerst ook een structuurwijziging aanbrengen door overstappende passagiers meer te laten betalen en mensen die op Schiphol instappen minder. Dat zou maatschappijen als Easyjet in de kaart spelen. Maar de KLM vreesde voor het instorten van het netwerk dat grotendeels is gebaseerd op overstappers. Begin april sloten Schiphol en de KLM nog de vrede: er zou geen structuurwijziging komen. Maar nu is alsnog de hel losgebarsten met het plan om elf procent meer te vragen.

,,Schiphol heeft als pleister op de wonde voorgesteld om de vorig jaar teveel geïnde bedragen niet in 2012 terug te betalen maar per 1 november. Het gaat om 45 miljoen euro. Concreet blijft er dan een verhoging met twee procent over, maar dat is een sigaar uit eigen doos’’, rekent Allard voor. ,,Bovendien had Schiphol toegezegd om een verlaging door te voeren zodra het aantal vluchten weer op het niveau van 2007 zou zitten. Nou, dat is dit jaar het geval. Schiphol begrijpt het echt nog steeds niet. De luchtverkeersleiding wel: die komt met een verlaging. Juist nu zitten de luchtvaartmaatschappijen nog steeds in zwaar weer door de hoge olieprijs, de onrust in veel landen, de aardbeving in Japan en nu weer de aswolk. Ik hoop echt dat Schiphol tot een ander inzicht komt.’’

De luchthaven zelf wil niet reageren omdat nu iedereen geconsulteerd wordt. Binnen een week volgt een besluit.


Reacties op dit bericht