Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtvaart verliest 1,4 miljard euro

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 815 
|
 BNR 
Luchtvaart verliest 1,4 miljard euro

De internationale luchtvaart heeft in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 1,4 miljard euro verloren.

Vooral Europese en Aziatische luchtvaartmaatschappijen zagen hun financiële positie verslechteren ten opzichte van een jaar geleden, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de luchtvaartorganisatie IATA.

Twaalf Europese maatschappijen die bij de IATA zijn aangesloten, boekten gezamenlijk een verlies van 1,1 miljard dollar tegen een winst van 439 miljoen dollar in het tweede kwartaal vorig jaar. Zestien maatschappijen uit Azië en Oceanië moesten voor 1,29 miljard dollar verliezen schrijven tegen 958 miljoen dollar aan verliezen een jaar eerder.

Noord-Amerikaanse luchtvaartbedrijven
Noord-Amerikaanse luchtvaartbedrijven brachten hun verliezen terug. Voor maatschappijen in Latijns-Amerika en het Midden-Oosten was er ondanks de wereldwijde economische neergang nog winst weggelegd.

De internationale luchtvaart beleefde in de eerste drie maanden van dit jaar zijn slechtste periode. Aan het einde van dat kwartaal stabiliseerde het luchtverkeer, in juli was er zelfs sprake van een behoorlijke verbetering. De IATA durft echter niet al te optimistisch te zijn over de komende periode.

Schiphol
Afgelopen week werd al bekend dat ook Schiphol te lijden heeft. Hoewel de omzet over de eerste zes maanden van het jaar nagenoeg gelijk bleef, kelderde de winst met maar liefst 77 procent tot 22,4 miljoen euro tegen 95,8 miljoen euro in de eerste zes maanden vorig jaar.

Schiphol zegt nog steeds last te hebben van de vliegtaks. Toen die werd ingevoerd, koos een aantal goedkopere luchtvaartmaatschappijen ervoor voortaan niet meer vanaf Schiphol te vliegen. Maar niet alle maatschappijen die zijn vertrokken, zijn na afschaffing van de vliegbelasting teruggekeerd op de luchthaven van Amsterdam.

Bovendien ziet Schiphol dat de positie als hub, overstapluchthaven, onder druk komt te staan. ,,Voor het eerst dit jaar zien we een daling op transfergebied’‘, zegt financieel directeur Pieter Verboom. Dat komt volgens hem door de hevige concurrentie en omdat het slecht gaat met de economie. De transferpassagiers zijn juist erg belangrijk voor Schiphol, omdat de thuismarkt relatief klein is.

Winstdaling
Het totale aantal passagiers dat vanaf of via Schiphol het luchtruim koos, daalde in het eerste halfjaar met 11 procent tot 20,3 miljoen. De enorme winstdaling is volgens Schipholdirecteur Jos Nijhuis toe te schrijven aan meer factoren dan alleen minder passagiers. Zo daalde ook het vrachtvervoer flink, met ruim een kwart, moest de luchthaven 33,5 miljoen euro apart zetten voor een reorganisatie, afschrijven op vastgoed en meer rente betalen. Nijhuis spreekt van een ,,ongekende daling van passagiers- en vrachtvervoervolume’‘.


Reacties op dit bericht