Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtvaart protesteert tegen vliegtaks

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1176 
|
 nu.nl 
Luchtvaart protesteert tegen vliegtaks

Werknemers van KLM, Transavia, Martinair en Schiphol protesteren dinsdag in Den Haag tegen de mogelijke herinvoering van de vliegtaks.
Dat meldt CNV Vakmensen, die de actie ondersteunt. De demonstratie is op initiatief van de ondernemingsraden, aldus de vakbond.
Volgens CNV is de vliegtaks, een belasting op vliegtickets, weer actueel geworden in de begrotingsonderhandelingen.
Het herinvoeren van deze belasting zal volgens CNV-bestuurder Dolf Polders leiden tot een ‘‘grote verstoring van onze concurrentiepositie’’ en heeft ook negatieve effecten op het aantal passagiers en de werkgelegenheid. CNV Vakmensen spreekt daarbij over een verlies van ‘‘duizenden banen’’ bij invoering.

Protesteren
Het is onduidelijk hoeveel mensen gaan protesteren. ‘‘Ik verwacht een aantal honderden aanwezigen’‘, aldus Polders.
Topman Jos Nijhuis van Schiphol stelde vrijdag dat door een terugkeer van de vliegtaks 1,5 miljard euro aan investeringen in de luchthaven op losse schroeven kunnen komen te staan. Hij zei dat duizenden banen verloren kunnen gaan.

KLM
Luchtvaartmaatschappij KLM onderschreef dat en waarschuwde daarnaast voor de mogelijke gevolgen voor de toch al kwetsbare reisbranche.
Volgens KLM leidt een belasting op vliegtickets tot verplaatsing van CO2-uitstoot in plaats van vermindering. Het levert dus geen duidelijke milieuwinst op.
Ook wijst de luchtvaartmaatschappij erop dat net in internationaal verband afspraken zijn gemaakt over een wereldwijde aanpak van de uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaartsector.

Eerder ingevoerd
In juli 2008 werd ook al een vliegtaks ingevoerd. De maatregel stuitte op verzet van de Nederlandse reisbranche, waaronder Schiphol, de KLM en reisorganisaties. Een jaar na de invoering werd de vliegtaks weer afgeschaft.
Dat gebeurde mede op aandringen van toenmalig verkeersminister Camiel Eurlings, die nu president-directeur is van KLM.

Door: AFN


Reacties op dit bericht