Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtvaart maakt klimaatbelofte niet waar

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1020 
|
 Haarlems Dagblad 
Luchtvaart maakt klimaatbelofte niet waar

SCHIPHOL - De luchtvaart kan de belofte van vijftig procent minder uitstoot van het broeikasgas CO2 in 2050 ten opzichte van 2005 nimmer waarmaken. Daarom moet de groei van de luchtvaart worden begrensd en moet er een integratie komen met het spoor.

Dat bepleit de Werkgroep Toekomst Luchtvaart in een rapport over luchtvaart en het klimaat in de Europese Unie. De werkgroep gaat de komende maanden proberen Nederlandse en Europese politici op andere gedachten te brengen als het gaat om de groei van de luchtvaart. ,,De doelstellingen worden niet gehaald, de meeste Europese luchthavens lopen tegen hun grenzen aan, maar mondiaal zal de luchtvaart groeien. Daarop moet je het Europese beleid afstemmen’’, benadrukt voorzitter Hans Buurma.

De klimaatdoelstelling is volgens KLM-directeur Peter Hartman wel haalbaar. Ook wanneer de luchtvaart tussen 2005 en 2050 vervijfvoudigd.

,,Wanneer er één Europees luchtruim komt, bespaar je daarmee al tien procent brandstof. Wanneer wij een 747 vervangen door een nieuwe 777 besparen we ook al 25 procent op brandstof. Motoren worden ook steeds beter, net als nieuwe toestellen. In de landen waar de luchtvaart het snelste groeit, doen ze dat niet met oude vliegtuigen, maar door de modernste vliegtuigen te kopen. Tel daarbij de invoering van biobrandstof, dan ben ik ervan overtuigd dat de klimaatdoelstelling van ICAO en de luchtvaartorganisatie IATA wel haalbaar is. 2050 is nog ver weg, maar het gaat de goede kant op.’’

Een uitgebreid verhaal in de krant van zaterdag.

Het rapport staat op www.toekomstluchtvaart.nl


Reacties op dit bericht