Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtvaart in EU-luchtruim tóch onder ETS

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1056 
|
 duurzaam bedrijfsleven.nl 
Luchtvaart in EU-luchtruim tóch onder ETS

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl
   
Luchtvaart in EU-luchtruim tóch onder ETSDe Europese Commissie heeft woensdag voorgesteld om luchtvaartemissies onder het ETS te stellen vluchten door het Europese luchtruim.
Voorheen was het plan om de uitstoot van een gehele vlucht naar Europa onder het ETS te stellen, maar dit is nu aangepast met zicht op een internationaal systeem.
“In het licht van de recente vooruitgang die is geboekt bij de ICAO, niet in het minst dankzij het ​​harde werk en de vastberadenheid van Europa, heeft de Europese Commissie vandaag voorgesteld de EU-ETS aan te passen. Hierdoor worden de emissies van de luchtvaartsector gedekt voor het deel van de vluchten die door het Europese regionale luchtruim gaan,” vertelt Connie Hedegaard, Eurocommissaris voor Klimaat.

Snel goedkeuring
Volgens Hedegaard moet ook de luchtvaart zijn bijdrage gaan leveren aan te terugbrengen van de CO2-uitstoot. “De Europese Unie heeft de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verminderd. Alle economische sectoren leveren een bijdrage aan deze inspanningen en de luchtvaartsector heeft ook een bijdrage te leveren aangezien de luchtvaartemissie snel toenemen -verdubbeld sinds 1990.”
“Ik ben ervan overtuigd dat het Europees Parlement en de Raad snel in beweging zullen komen om dit voorstel goed te keuren. Met dit voorstel neemt Europa de verantwoordelijkheid om de uitstoot te verminderen binnen haar eigen luchtruim tot de allesomvattende maatstaf begint.”

Inhoud van het voorstel
Alle emissies van vluchten tussen luchthavens in de European Economic Area (EEA), dat bestaat uit de 28 lidstaten plus Noorwegen en IJsland, zullen onder het vernieuwde ETS gaan vallen.
Van 2014 tot 2020 zullen voor vluchten van en naar landen buiten de EEA alleen het deel van de emissies binnen het EEA-luchtruim onder het ETS gesteld worden.
Ook zullen er speciale uitzonderingen komen voor minder ontwikkelde landen. Vluchten van en naar landen die niet ontwikkeld zijn en minder dan 1 procent van de globale luchtvaartemissies uitstoten worden volledig vrijgesteld.

De nieuwe aangepaste Europese wetgeving moet vanaf 1 januari 2014 gaan gelden en lopen tot het globale systeem ingaat.

Bron: europa.eu


Reacties op dit bericht