Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

‘Luchtvaart heeft radicaal ander vliegtuigconcept nodig’

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 613 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
‘Luchtvaart heeft radicaal ander vliegtuigconcept nodig’

DELFT - Nieuwe technologie kan er in de komende vijftig jaar voor zorgen dat vliegtuigen een stuk milieuvriendelijker gaan vliegen. Dat schrijft onderzoeker Alexander de Haan van de TU Delft, die op dit onderwerp promoveert. Volgens De Haan kan nieuwe technologie ertoe leiden dat onder andere de productie van geluid en CO2 flink worden teruggebracht.

Als mogelijke maatregelen tegen de negatieve effecten van de luchtvaart noemt De Haan onder meer de toepassing van meer lichtgewicht materialen als het door de TU Delft ontwikkelde Glare. Maar ook nieuwe vliegtuigconcepten als de Blended Wing Body en het aanpassen van start- en landingsprocedures zouden de luchtvaart efficiënter kunnen maken.

Volgens De Haan zit er nu, ongeveer vijftig jaar na de opkomst van de straalmotor, weinig technologische rek meer in de huidige vliegtuigmodellen. Om echte winst op het gebied van duurzaamheid te boeken, zou er volgens hem eigenlijk een radicaal ander vliegtuigconcept moeten worden ontwikkeld waarin de expertise van niet alleen de verschillende technische disciplines maar zeker ook de gedragsdisciplines en de politiek samen moeten vloeien.

De TU Delft tast de mogelijkheden van een dergelijke radicale omslag in de vliegtuigbouw momenteel af in het project CleanEra. Een groep onderzoekers zal vier jaar lang werken aan de ontwikkeling van een extreem milieuvriendelijk vliegtuig. Het betreft een vliegtuig met een capaciteit van 125 passagiers. Het team, DELcraFTworks, zal onder meer bestaan uit promovendi, post-doc’s en afstudeerders.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Maar de ontwikkelingen zullen gewoon uitblijven totdat de olieprijs uiteindelijk de sector dwingt wat te doen aan de inefficiency die het nu aan de dag legt.