Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtvaart-commissie Schiphol opgeheven

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 805 
|
 NRC.nl 
Luchtvaart-commissie Schiphol opgeheven

Door NRC-redacteur Arjen Schreuder

Rotterdam, 22 sept. Minister Peijs (Verkeer en Waterstaat, CDA) heft de Veiligheidsadsviescommissie Schiphol (VACS) op. Deze commissie werd in 1995 opgericht na de Bijlmerramp om de veiligheid van de luchtvaart op en rondom Schiphol te verbeteren.

Betrokkenen vermoeden dat minister Peijs de publieke adviezen van het onafhankelijke adviesorgaan vooral „lastig” vindt. Zelf schrijft de minister dat zij de VACS vanaf 1 januari 2007 wil vervangen door een advisering die, aldus een ambtelijke brief, „aansluit bij de actuele adviesbehoefte van het departement”. De minister rekent daarbij op een „stimulerende en toetsende rol” van de organisatie.

De VACS rapporteert nu zowel aan het departement als aan de Tweede Kamer. „Afschaffing van de commissie zou de onafhankelijkheid van de advisering inderdaad kunnen schaden”, zegt VACS-voorzitter A. van der Plas, voormalig secretaris-generaal op het ministerie. „Wij begrijpen niet goed waarom er oude schoenen worden weggegooid voordat er nieuwe zijn.”

Het ministerie heeft onlangs het functioneren van de VACS laten onderzoeken. Conclusie was dat de VACS als „gedreven en productief” orgaan goed werk heeft geleverd en dat de „doorwerking” van de adviezen vooral bij de luchtvaartsector goed te merken is. De doorwerking van de adviezen op het ministerie en in de politiek laat echter te wensen over, zo stelt de evaluatie.

VACS-secretaris Hans G. Paar: „De luchtvaartsector heeft onze adviezen zeer serieus genomen. In de luchtvaart is het vaak ieder voor zich en God voor ons allen. Wij hebben bevorderd dat er op het gebied van veiligheid veel beter wordt samengewerkt. Dat de adviezen niet doorwerken op het ministerie, heeft er onder andere mee te maken dat wij onze adviezen niet al te concreet willen maken. Dit om te voorkomen dat we op de stoel van de ambtenaren gaan zitten. Dat zou als hinderlijk worden ervaren.”

Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine heeft tegen de opheffing bezwaar gemaakt. Volgens Cerfontaine is de VACS de afgelopen jaren „bijzonder effectief geweest” bij het „continu verbeteren van de veiligheid in de luchtvaart op Schiphol”, schrijft hij in een brief aan het departement.

In de VACS zitten behalve Van der Plas ook twee hoogleraren van de TU Delft, een voormalig KLM-gezagvoerder, een voormalige directeur van Luchtverkeersleiding Nederland, een voormalige inspecteur-generaal der mijnen, een voormalige senator en een voormalige gouverneur van Limburg.

Het besluit tot opheffing van de VACS is volgens minister Peijs „in lijn met het kabinetsbesluit inzake de herziening van het adviesstelsel rijksoverheid”, aldus een brief van eergisteren aan VACS-voorzitter Van der Plas.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

En huppekee, another one bites the the dust. Na Berkhout, 2 miljoen burgers nu VACS.