Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchtruim wordt gefragmenteerd voor groei Nederlandse airports

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1040 
|
 nrc.nl 
Luchtruim wordt gefragmenteerd voor groei Nederlandse airports

Door Jules Seegers

BINNENLAND De vliegroutes van Schiphol worden gescheiden van die van regionale vliegvelden en militair verkeer. Zo kan Schiphol groeien van 437.000 vluchten vorig jaar naar 510.000 in 2020, zegt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) vanochtend in De Telegraaf.
De vliegroutes worden aangepast om het aantal files in de lucht terug te dringen. Vliegtuigen volgen vaste routes en moeten voor de veiligheid een minimale afstand tot elkaar houden. Een vliegtuig dat vanuit het oosten op weg is naar Schiphol kan bijvoorbeeld vertraging oplopen als hij achter een langzamer vliegtuig op weg naar Lelystad Airport zit.

Door dit verkeer te scheiden moet dat verleden tijd zijn. Ook wordt luchtruimte die eerder alleen mocht worden gebruikt door Defensie straks opengesteld voor burgerluchtvaart.

Lelystad en Eindhoven groeien mee
Niet alleen Schiphol kan hierdoor groeien, ook Lelystad Airport en Eindhoven Airport zouden hier voordeel aan hebben. Zij kunnen volgens Atsma samen zeventigduizend vluchten per jaar gaan verzorgen.

Lelystad Airport had al uitbreidingsplannen. Schiphol zou daar vraagtekens bij hebben gezet uit angst dat de groei het vliegverkeer van en naar Schiphol zou verstoren. Dat zou nu geen probleem meer zijn.


Reacties op dit bericht