Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Luchthavens Londen hebben meer dan genoeg capaciteit

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 2046 
|
 luchtvaart nieuws.nl 
Luchthavens Londen hebben meer dan genoeg capaciteit

LONDEN - De luchthavens bij Londen hebben genoeg capaciteit om nog jaren te kunnen doorgroeien. Dit zegt de London Assembly, een gekozen bestuursorgaan van de Britse hoofdstad, dat toeziet op het werk van de burgemeester en het stadsbestuur. De Evening Standard bericht hier woensdag over.

De Britse regering overweegt een nieuwe hub bij Londen aan te leggen, hierin gesteund door de zittende burgemeester, Boris Johnson. Maar de Londense assemblee komt na onderzoek tot de conclusie dat dit niet nodig is. Een commissie nam alle zes grotere burgerluchthavens bij Londen onder de loep: Heathrow, Gatwick, City, Luton, Stansted en Southend. Op Stansted en Luton is de helft van het aantal slots nog vrij, volgens de onderzoekers.

En ook Heathrow, de grootste luchthaven van Londen, waar de capaciteit van de twee start- en landingsbanen al jaren vrijwel aan het maximum grenst, zou nog twintig miljoen per jaar extra passagiers kunnen verwerken, mits er meer grotere vliegtuigen, zoals de Airbus A380 en de Boeing 747-8 worden ingezet

De commissie ontkracht verder het argument dat Londen vooral een nieuwe hub nodig heeft, voor overstappende passagiers en aan point-to-point luchthavens, zoals onder ander Luton en Stansted, niet voldoende heeft. Uit de cijfers van het onderzoek blijkt dat tachtig procent van de passagiers, ook op Heathrow, een directe vlucht nemen.

De regering van David Cameron heeft eerder zelf een commissie in het leven geroepen onder leiding van de econoom Howard Davies die de behoeftes van de Britse luchtvaart in kaart gaat brengen. Deze Airports Commission komt nog dit jaar met een interimrapport.

Van onze redactie
Reacties op dit bericht