Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Lucht in vliegtuig giftig

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 2726 
|
 rtl.nl 
Lucht in vliegtuig giftig

In het tv-programma Zembla wordt de noodklok geluid over gifgassen in vliegtuigen. Door olielekkage in de motor zouden passagiers en bemanning gevaarlijke gifstoffen inademen.

Vliegtuigmaatschappijen houden vol dat er niets aan de hand is, maar deskundigen denken daar toch anders over. Zembla zendt hier vanavond (9-5-2013) over uit.

Onwel
Jacob de Boer, hoogleraar Toxicologie ziet het probleem ook: ‘De lucht in de cockpit komt via de straalmotoren binnen. Dat is gedurende vlucht vaak niet zo een probleem. Maar als het vliegtuig gaat landen, dan lekken heel veel vliegtuigen bij de straalmotor een beetje olie. Het gas dat daar vandaan komt is giftig en komt de cabine in. Heel veel cabinepersoneel wordt daar onwel van.

Kapjes
Dat is volgens De Boer ook een reden dat veel piloten met zuurstofkapjes op landen. Piloten kunnen er namelijk heel ziek van worden: ‘Het is iets wat opbouwt in je lichaan. Piloten kunnen er heel ziek van worden: als ze gevoelig zijn voor de stof dan krijgen ze ms-achtige klachten, last van tunnelvisie en andere klachten.’

Aerotoxic Syndrome
Langdurige inademing van vervuilde cabinelucht kan leiden tot ‘aerotoxic syndrome’. Je kunt dan van de volgende symptomen last krijgen:
Geheugenproblemen
duizeligheid
desoriëntatie
misselijkheid
ademhalingsmoeilijkheden
neurologische problemen

2 piloten
Steven Verhagen van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers wil dat er onderzoek wordt gedaan naar de effecten van de dampen op de lange termijn. Verhagen stelt passagiers nog wel even gerust: ‘Piloten worden getraind onder moeilijke omstandigheden te vliegen. En als een piloot uitvalt, om welke reden dan ook dan kan een andere piloot het vliegtuig alleen aan de grond krijgen. Vandaar dat er altijd 2 piloten op 1 vliegtuig zitten.’


Reacties op dit bericht