Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Limburg wil noodlijdend vliegveld kopen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 887 
|
 rtlnieuws.nl 
Limburg wil noodlijdend vliegveld kopen

De provincie Limburg wil het noodlijdende Maastricht Aachen Airport (MAA) tijdelijk overnemen voor 1 euro. Gedurende tien jaar zou er in totaal 51 miljoen worden geïnvesteerd, waarvan 45 miljoen door de provincie.
Binnen twee jaar moet dan een definitieve overnamekandidaat gevonden zijn. Dat maakte de provincie vrijdag bekend.

Faillissement voorkomen
Om een faillissement van het vliegveld te voorkomen, beslissen provinciale staten in mei of MAA voor 1 euro wordt overgenomen van de huidige eigenaar, Omniport/Dura Vermeer. Tien jaar lang investeert de provincie dan in totaal 45 miljoen euro in het vliegveld. De provincie hoopt dat het Rijk hierin 10 miljoen bijdraagt. Verder trekken Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen en Beek de beurs voor in totaal 6 miljoen.
Medio vorig jaar schoot de provincie de luchthaven met een bijdrage van 4,5 miljoen euro te hulp om een dreigend faillissement af te wenden.
MAA wordt opgesplitst in een luchthaven- en een vastgoedbedrijf. De provincie wil op termijn het vastgoed van MAA, waaronder 180 hectare grond, verkopen.

Einde aan passagiers na 2 jaar?
Als binnen twee jaar geen overnamekandidaat voor de luchthaven is gevonden, wil de provincie de passagiersvluchten schrappen om financiële risico’s en de overheidsbijdragen te verminderen.

Werkgelegenheid
Volgens de provincie bedroeg de directe en indirecte werkgelegenheid rond het vliegveld in 2013 ruim 1.500 arbeidsplaatsen en droeg MAA in 2013 zo’n 100 miljoen bij aan het bruto regionaal product van Limburg. Tien procent van de Limburgse bedrijven profiteert van MAA.
De Provincie zal wel jaarlijks gemiddeld 3 miljoen euro blijven bijdragen in de kosten van onder meer veiligheid en brandweer. Daarnaast investeert de Provincie jaarlijks gemiddeld 1,5 miljoen euro in de infrastructuur (onder meer start- en landingsbaan, terminal en loodsen) die in het bezit van de Provincie komt.

RTL Z / ANP


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

51 miljoen gemeenschapsgeld in een bodemloos vat. Ben benieuwd hoe lang het duurt, voordat Brussel zich met deze oneigenlijke subsidie gaat bemoeien.