Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Leo van Wijk weg als tweede man Air France-KLM

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1241 
|
 Telegraaf 
Leo van Wijk weg als tweede man Air France-KLM

PARIJS -  Voormalig KLM-topman Leo van Wijk stapt al per 1 januari op als tweede man van Air France-KLM. De luchtvaarttycoon, die bijna vijf jaar geleden KLM onderbracht bij Air France en zo baanbrekend een multinationale luchtvaartonderneming met twee vliegbedrijven smeedde, heeft dat gisteren bevestigd.

De oud-president van de KLM gaat leiding geven aan de Skyteam-vliegalliantie, een verbond van grote vliegmaatschappijen rond Air France-KLM, waaronder Delta/Northwest Airlines, Aeromexico, Aeroflot, China Southern, Alitalia en de Tsjechische CSA.
De oud-jeugdprof van Ajax, die ooit in het veld stond met Barry Hulshof en Johan Cruyff, blijft wel bij Air France-KLM betrokken als ’non-executive’ vicevoorzitter van de raad van commissarissen, naast voorzitter Jean Cyril Spinetta, topman van Air France, die onlangs al terug is getreden.
Van Wijk was in de Air France-KLMleiding onder meer belast met strategie en allianties. Nu ook de participatie, samen met een groep investeerders, in Alitalia lijkt beklonken, is zijn taak voltooid.
Wie de Nederlandse zetel bij Air FranceKLM gaat bezetten, is nog onduidelijk. Omdat ook de bedrijfsstructuur van de luchtvaartonderneming wordt aangepast, is onduidelijk of de huidige verhouding van Franse en Nederlandse directievertegenwoordigers blijft gehandhaafd.
Van Wijk verwierf in de luchtvaartwereld groot aanzien voor zijn visie en durf, die leidde tot de verkoop van KLM aan Air France in mei 2004. Critici menen voor een te laag bedrag van €785 miljoen. Eerder was een fusie met Alitalia ontbonden; dat kwam KLM op een boete van ruim een kwart miljard euro te staan. Pogingen om daarna met British Airways tot een fusie te komen mislukten. Uiteindelijk werd het fundament voor de fusie Air France op vriendschappelijke basis gelegd door de topmannen van Air France en KLM gelegd. Van Wijk heeft altijd gezegd dat die is geslaagd, omdat het tussen beide luchtvaarttycoons klikte.


Reacties op dit bericht