Leo van Wijk haalt uit naar Europese Unie
LONDEN - KLM-topman Leo van Wijk heeft fel uitgehaald naar de Europese Commissie, schrijft luchtvaartjournalist Arnold Burlage vrijdag (17 maart) in De Telegraaf. Van Wijk vindt het Europese luchtvaartbeleid laks en Brussel is volgens hem bezig ‘Europa klein te houden’.
De KLM-president deed zijn harde uitspraken tijdens een bijeenkomst van de prestigieuze London Aviation Club, waar donderdag luchtvaarttoppers uit Europa bijeen waren. Hij hekelde vooral het uitblijven van een Europese luchtvaartpolitiek en een akkoord met de VS voor één gezamenlijk geliberaliseerd luchtruim, de zogeheten ’single sky’-akkoorden.
“De EU-transportpolitiek, neergelegd in het zogenaamde ’white paper’, is wat mij betreft niet meer dan een blanco velletje. In elk geval voor de luchtvaart. De Europese politiek promoot alleen het railvervoer. Voor de luchtvaart is het parool gecontroleerde groei”, aldus Van Wijk in De Telegraaf.
Van Wijk had kritiek op de Britse regering en British Airways, die volgens hem vertragingspolitiek bedrijven. De Europese Commissie is vooral als gevolg van druk van de Britse regering niet ingegaan op concessies van de Amerikaanse regering voor een gezamenlijk EU-VS luchtruim. Zodoende houden BA en andere maatschappijen hun beschermde positie op de luchthaven Heathrow.
Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam
Voor een grote groep Nederlanders is het een zegen dat we niet leven in de Verenigde Staten van America maar in Nederland in de Europese Unie.
Het milieubewustzijn van de Amerikanen is immers een totaal andere dan e rest van de geciviliseerde wereld. Hier in Nederland vinden we het wel erg als mensen niet kunnen slapen, we vinden het wel erg als de lucht stinkt naar brandstoffen, we vinden het heel erg dat de fossiele brandstoffen zo snel opraken en in prijs alleen maar zullen stijgen.
Mijn persoonlijke advies is dan ook je handel op te pakken en eenmalig te verplaatsen naar een omgeving waar je minder last hebt van die beperkende maatregelen.
Een alternatief is wellicht selectiever om te gaan met je resources. Stoppen met expansie maar kwaliteit bieden en gericht diensten aan te bieden in plaats van alleen maar jagen naar grote volumes (ook qua geluid).
Laat ons lekker met de trein reizen naar Barcelona of Praag, laat ons het vliegtuig pakken vanaf Orly of Heathrow als we intercontinentaal moeten. Laten we er hoe dan ook voor waken dat Nederland helemaal ten onder gaat als geïndustrialiseerde woestijn.
Als je een volgende keer problemen hebt met het democratisch proces in Europa dan wel in Nederland dan wil ik je met alle plezier uitleggen waarom er mensen tegen ongebreidelde groei van jullie sector zijn.
L.R. Aalegeiz