Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Lelystad: nog geen ‘commitment’ van airlines

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 850 
|
 luchtvaart nieuws.nl 
Lelystad: nog geen ‘commitment’ van airlines

LELYSTAD - Schiphol heeft de afgelopen tijd contact gehad met Transavia, Corendon, ArkeFly, Ryanair, easyJet en Wizz Air over een mogelijke overgang van deze airlines naar ‘twin airport’ Lelystad Airport, maar nul op het rekest gekregen. “Deze luchtvaartmaatschappijen hebben geen concreet commitment afgegeven”, zegt Schiphol, de eigenaar van Lelystad Airport, in het dinsdag gepresenteerde ondernemingsplan.

Schiphol rekent er niettemin op dat de maatschappijen uiteindelijk wel naar Lelystad zullen komen als daar vanaf 2018 een begin wordt gemaakt met de vliegoperaties. “Gelet op de voor de komende jaren geprognosticeerde groei van de luchtvaart binnen Europa en de aanzienlijke investeringen van diverse luchtvaartmaatschappijen die binnen de doelgroep van Lelystad Airport vallen in uitbreiding van hun aantal vliegtuigen, is het de verwachting dat luchtvaartmaatschappijen concrete interesse in Lelystad Airport zullen tonen en de luchthaven ook daadwerkelijk zullen opnemen in hun netwerk.”

Pull, niet push
De luchthaven gaat een ‘pull-beleid’ hanteren om airlines over de streep te trekken. Een ‘push-beleid’, dus het gedwongen verplaatsen van airlines van Schiphol naar Lelystad, noemt de luchthaven “geen reële optie”. Schiphol zegt dat er “binnen de kaders van het mededingingsrecht geen middelen voorhanden zijn om de luchtvaartmaatschappijen te dwingen hun operatie te verplaatsen”.

Incentives
Wat doet de luchthaven dan wel? Het gaat ‘incentives’ uitloven voor ‘first movers’. Schiphol hoopt ook nieuwkomers op de markt te kunnen verleiden op Lelystad te beginnen. “Lelystad Airport heeft perspectief als twin-airport van Schiphol en biedt het verkeer wat niet noodzakelijkerwijs aan de mainport gebonden is een aantrekkelijk alternatief, met groeipotentie en een concurrerend prijsniveau”, zo staat in het ondernemingsplan.
Verder schrijft Schiphol: “Lelystad Airport is met name interessant voor luchtvaartmaatschappijen in het leisure en low-cost segment, die (toeristische) bestemmingen en regio’s bedienen in Europa en in landen rond de Middellandse Zee.” Lelystad/Schiphol belooft dat de luchthavengelden voor airlines “relatief laag” zullen zijn en concurrerend met die van de andere regionale luchthavens in Nederland en in de buurlanden.

Van onze redactie


Reacties op dit bericht