Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Lelystad en Flevoland willen snel invoering luchtverkeersleiding

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1829 
|
 blikopnieuws 
Lelystad en Flevoland willen snel invoering luchtverkeersleiding

Lelystad - Het opstellen van een Luchtruimvisie, waartoe staatssecretaris Joop Atsma op basis van de tussenrapportage van Hans Alders heeft besloten, mag de korte termijnontwikkeling van Lelystad Airport niet belemmeren. Dit meldt de gemeente Lelystad woensdag.

Provincie Flevoland en gemeente Lelystad geven daarom prioriteit aan snelle invoering van luchtverkeersleiding. Dat kan door het in werking stellen van het door Lelystad Airport aangevraagde systeem LA-Plus, per 1 januari 2013 gevolgd door volwaardige luchtverkeersleiding.

Trekker regionale economie
Provincie en gemeente vragen de staatssecretaris om een vorm van luchtverkeersleiding op Lelystad Airport snel mogelijk te maken. Dat is in het belang van de regionale economische ontwikkeling van Flevoland, de schaalsprong van Almere en de doorontwikkeling van Lelystad. De luchthaven is van betekenis als trekker van de regionale economie en als banenmotor.

Niet wachten
Vanuit dat perspectief, tevens nationaal belang, kunnen en willen de provincie en de gemeente met de ontwikkeling van de luchthaven niet wachten totdat iedereen is uitgedacht over alle ingewikkelde problemen die zich al dan niet op korte of lange termijn afspelen in het luchtruim (gebruik en beheer) en op de grond.

Openheid en duidelijkheid
Wethouder Jop Fackeldey van Lelystad: “Het is verbazingwekkend dat de problemen over de luchtzijdige bereikbaarheid van Lelystad Airport, zoals Alders die constateert, nu pas zichtbaar worden. We praten al een jaar of 20 over de ontwikkeling van het vliegveld. Aan de andere kant is het goed dat door het opstellen van een Luchtruimvisie door alle partijen daar nu gezamenlijk naar wordt gekeken. Wij willen wel dat de op te stellen Luchtruimvisie de effectuering van de vergunde ruimte uit het aanwijzingsbesluit volledig mogelijk maakt en willen hierover in het kader van de Alderstafel volledige openheid en duidelijkheid.”

Snel besluit
Om de ontwikkeling van de Lelystadse luchthaven al in 2011 een stap verder te brengen is luchtverkeersleiding een vereiste. “Daarom,” zo zegt Flevolands gedeputeerde René van Diessen “moet er - los van de Alderstafel - snel een besluit worden genomen over vestiging van luchtverkeersleiding op Lelystad Airport. Daar is niet alleen de verkeersveiligheid op de luchthaven mee gediend, maar wordt ook een belangrijke aanzet gegeven aan de ontwikkeling van Lelystad Airport tot zelfstandige regionale luchthaven. Wij dringen daarom aan op spoed en toe te staan dat er enige vorm van luchtverkeersleiding komt.’

Gemeente Lelystad en provincie Flevoland vinden dat dit zo snel mogelijk het geval zou moeten zijn. En dat het niet hoeft te wachten op gereedkomen van de nu aangekondigde Luchtruimvisie.


Reacties op dit bericht