Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Lelystad: ‘Langere startbaan niet meer dan stuk asfalt’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 688 
|
 destentor.nl 
Lelystad: ‘Langere startbaan niet meer dan stuk asfalt’

DEN HAAG/LELYSTAD - De start- en landingsbaan van 2100 meter die Luchthaven Lelystad mag gaan aanleggen is niet meer dan een stuk asfalt waar geen bezwaren tegen kunnen bestaan. Dit zei de woordvoerster van het Lelystadse stadsbestuur woensdag bij de Raad van State in Den Haag.

De gemeente drong er bij de Raad op aan de bezwaren ongegrond te verklaren die Club Direct Omwonenden (CDO) en akkerbouwer H. Florissen hebben ingediend tegen het bestemmingsplan Luchthaven Lelystad.

Toename van het aantal vliegbewegingen en zwaardere toestellen wordt door de minister Schultz van Haegen geregeld in het Luchthavenbesluit dat op 1 november moet zijn genomen. Daartegen kunnen de tegenstanders zich beter richten, vindt de gemeente. De Raad van State vroeg zich woensdag af of de gemeente het gebruik van de start- en landingsbaan zomaar kan loskoppelen van de asfalteringswerkzaamheden.

De CDO die ongeveer zeventig omwonenden en agrariërs vertegenwoordigt heeft felle kritiek op het bestemmingsplan dat de aanleg van de verlengde baan niet rechtstreeks toelaat, maar via een wijzigingsprocedure die door burgemeester en wethouders kan worden gevoerd. Woordvoerster H. Hensums pleitte ervoor de baanverlenging in een apart bestemmingsplan op te nemen wat beter is voor de rechtsbescherming van de burgers die tegen zijn.

Agrariër H. Florissen wiens gronden in het verlengde liggen van de nieuwe baan vreest daarentegen schade aan zijn gewassen door overvliegende toestellen.

Luchthaven Lelystad wil Twin-luchthaven van Schiphol worden voor het afwikkelen van zakelijke vluchten. Uitspraak naar verwachting over zes weken.


Reacties op dit bericht