Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Leimuiden zucht onder groei luchtvaart

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1028 
|
 Leidsch Dagblad 
Leimuiden zucht onder groei luchtvaart

LEIMUIDEN - Maatregelen die ertoe geleid hebben dat het vliegtuiglawaai boven Rijsenhout is verminderd, veroorzaken in Leimuiden juist meer herrie. Sinds 2009 is het aantal vertrekkende vliegtuigen boven Leimuiden met dertig procent toegenomen en in het naburige Rijsenhout met hetzelfde percentage gedaald. Dat blijkt uit gegevens die de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft overhandigd aan de Werkgroep Geluidshinder Kaag en Braassem Noord.

De luchtverkeersleiding begon in 2009 een experiment om de overlast boven het gehuchtje in Haarlemmermeer terug te dringen. Omdat uitvliegroutes wettelijk zijn vastgelegd, moest hierover met de luchtvaartautoriteiten worden overlegd. Besloten werd tot een microklimaatexperiment, dat in Rijsenhout beslist succes heeft gehad. Vliegtuigen die naar het oosten afbuigen, nemen nu een ruimere bocht om Rijsenhout. Maar daarmee schampen ze vaker Leimuiden, zegt woordvoerder Rob Loekenbach van de Leimuidense werkgroep.

Tijdens een presentatie voor raadsleden van Kaag en Braassem wilde Loekenbach nadrukkelijk niet de zwartepiet bij Rijsenhout leggen. Zijn werkgroep heeft de Alderstafel, het orgaan waarin alle partijen in de luchtvaart overleggen, gevraagd om één nieuw microklimaatexperiment voor het hele gebied.

De werkgroep verwacht dat de Alderstafel in april of mei een voorstel doet voor een nieuw experiment met uitvliegroutes boven Rijsenhout en Leimuiden.


Reacties op dit bericht