Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Leimuiden ’pisputje’ van regio

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1531 
|
 leidsch dagblad.nl 
Leimuiden ’pisputje’ van regio

LEIMUIDEN - Het ministerie van Infrastructuur en Milieu verhoogt de geluidsnorm van vliegtuiglawaai om te voorkomen dat de meetpunten in Leimuiden de komende twee jaar wordt overschreden. Dat staat in een ontwerpregeling die tot 30 mei ter inzage ligt.

De afgelopen twee jaar is geëxperimenteerd met een nieuwe aanpak om vliegtuiglawaai te voorkomen. Hierbij worden bij voorkeur de Kaagbaan en Polderbaan ingezet als start- en landingsbaan, omdat dit voor de omgeving ‘de minst overlastgevende banen’ zijn.

Maar dat gaat niet helemaal op. Op 6 oktober 2012 stuurde de Schiphol Group een brief aan de Alderstafel, het overlegorgaan van de luchthaven met haar omgeving, waarin werd aangegeven dat er een overschrijding dreigde te ontstaan in Leimuiden en Kudelstaart.

Er bleek inderdaad een overschrijding te zijn van één procent, wat neerkomt op 0.09 decibel. Het ministerie wil het experiment nu verlengen. Om niet op de vingers getikt te worden door de inspectie, wordt de norm voor Leimuiden verhoogd met 0,2 decibel.

,,Dat lijkt weinig, maar een verhoging van drie decibel komt neer op een verdubbeling van de herrie’’, verklaart Loekenbach. ,,Leimuiden is het pisputje van de hele regio’’, zegt wethouder Jan Uit den Boogaard.

De regeling van het ministerie ligt onder meer ter inzage op het gemeentehuis van Kaag en Braassem. De gemeente heeft voor twee jaar budget uitgetrokken om de meetpunten in Leimuiden te laten staan.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door A. Boeing uit Hoofddorp

Het afvoerputje is natuurlijk veel groter. Binnen een enorm gebied wordt geluidhinder ondervonden en als de normen niet worden aangepast wordt gewoon de meetpost weggehaald. Een goede kaart toont direct aan: zo'n grote luchthaven hoort hier niet. En inderdaad, de dB is lastig want logaritmisch. 10 dB meer betekent 10 keer zoveel geluid, 20dB meer betekent dus 10x10. Veel bestuurders weten dat niet of realiseren het zich niet denk ik.

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipbeleid.

Inderdaad is het 'afvoerputje' vele malen groter. Ook Uitgeest is zo'n afvoerputje.
Dat veel bestuurders geen notie hebben wat ze de burgerbevolking aandoen met hun besluitnemingen neem ik ze meer dan kwalijk.
Van een beetje bestuurder mag ik aannemen dat ze zich op de hoogte stellen voordat ze zulke belangrijke beslissingen nemen.
Hier mag niet gelden: niet gehinderd door enige kennis.......!
Ook hier weer is de sector koning en gaat Nederland ten onder in een deken van herrie en vervuiling en onveiligheid.

De sector neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid niet, is ook niet nodig omdat de regering gewoonweg te stom is in dit land.

Geplaatst door j h griese uit Amstelveen

Ik heb altijd begrepen, dat er een zware PKB procedure vereist was als er eventueel grenswaarden gewijzigd zouden worden. Dit kan dus niet zomaar is mijn mening.