Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Lawaai windmolen irritanter dan snelweg

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1366 
|
 PNL 
Lawaai windmolen irritanter dan snelweg

Omwonenden ervaren veel geluidsoverlast van windmolens. Zij vinden het zoevende geluid van de wieken veel hinderlijker dan het lawaai van auto’s, vliegtuigen of treinen, ook al produceren die evenveel decibel.

Dat blijkt uit het project Windfarmperception van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Voor het onderzoek zijn 750 mensen die in een straal van tweeënhalve kilometer rond een grote windturbine wonen, ondervraagd over de overlast.

De deelnemers, die verspreid door Nederland wonen, gaven aan zich het meest te storen aan het geluid van de wieken. Driekwart van de deelnemers beschrijft dat als ‘zoeven of zwiepen’. Maar het werd ook vergeleken met een Boeing 747 die opstijgt of een trein die nooit stopt. Volgens projectleider Frits van den Berg zorgt juist dat pulserende geluid voor overlast. (GPD)


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Hahaha, wat een bericht! Alsof je in de 'regio Kolderbaan' windmolens boven de straalmotoren van vliegtuigen zou kunnen horen.

Dat ene zinnetje geeft nog es aan dat het verhaal dan ook helemaal niet klopt:
"Maar het werd ook vergeleken met een Boeing 747 die opstijgt of een trein die nooit stopt."

Vliegtuigen maken de grootste herrie in Nederland en zijn daardoor met afstand het meest irritant.

Als je het rapport er even bijpakt dan staat er ook heel iets anders dan het PNL ons wil doen geloven:

“Mensen ervaren relatief veel hinder van het geluid van windturbines. Het geluid wordt al bij betrekkelijk lage niveaus opgemerkt en wordt hinderlijker gevonden dan even luid weg- of vliegverkeer. Dit komt mogelijk door het zwiepende karakter van het geluid of doordat het geluid ’s avonds niet in sterkte afneemt, wat bij verkeersgeluid vaak wel het geval is. In sommige gevallen wordt zelfs de slaap verstoord. Dit blijkt uit onderzoek van het project WINDFARMperception.”

Hierbij de link naar de site:
http://www.rug.nl/fwn/archief/archief2008/persberichten/075_08?lang=nl