Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Laat NS en Schiphol Zuidas financieren’

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1007 
|
 NULL 
‘Laat NS en Schiphol Zuidas financieren’

Door: Vasco van der Boon en Gerben van der Marel
De gemeente Amsterdam gaat bij andere (semi)overheidsinstellingen op zoek naar euro 2,7 mrd voor de realisatie van het Zuidas-project.

Gedacht wordt aan de provincie, NS of Schiphol als geldschieter. Dit ter compensatie van het mogelijk wegvallen van private geldschieters zoals de banken. PvdA-gemeenteraadslid Bouwe Olij meldt dit tegenover deze krant.

Olij dient woensdag of uiterlijk donderdag in de laatste gemeenteraadsvergadering voor de zomervakantie een motie hierover in. De motie draagt het stadsbestuur op ‘zo snel mogelijk’ de mogelijkheid van een volledig publieke financiering van de Zuidas te onderzoeken. Dit is volgens de PvdA nodig ter voorbereiding op een mislukking van de geplande verkoop van 60% van de aandelen in de Zuidas aan private parijen.

GroenLinks-raadslid Jeanine van Pinxteren en SP-raadslid Hans Bakker kondigen desgevraagd aan het PvdA-voorstel voor een onderzoek naar een overheids-Zuidas-nv te steunen. Eerder heeft de CDA-fractie bepleit dat de Zuidas-onderneming alleen gaat bestaan uit Rijk en gemeente. Daarmee is al een meerderheid van 35 van de 45 raadsleden voor het onderzoeken van een breuk met de publiek-private plannen voor de Zuidas.

Donderdag in het Financieele Dagblad: Haagse schatkistbewaarders spreken zich uit over financiering Zuidas

De Amsterdamse Zuidas is de duurste kantoorlocatie van Nederland. Het plan is dat de snelweg, spoorlijn, metro- en tramlijnen hier worden overkapt. Op het dak van deze 1200 meter lange tunnel komen tientallen kantoor- en woontorens.

De overkapping kost euro 4 mrd. Sinds 2004 was het de bedoeling dat overheid en bedrijven dit geld samen opbrengen. Hiervoor werd een publiek-private Zuidas-nv opgericht. Private partijen moesten 60% van dat geld opbrengen door in een veiling aandelen in de nv te kopen.

Geen zin om geld in Zuidas te stoppen

Maar eind april kwam naar buiten dat geen van de acht geselecteerde private financiers nog zin heeft om geld in de Zuidas te stoppen. De financiële en politieke risico’s worden te groot gevonden.

Het college van b & w kon disndag niet reageren. Het ministerie van Financiën zegt dat het Rijk alleen aan de Zuidas meebetaalt als private partijen meedoen.


Reacties op dit bericht