Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kwaliteit hubfunctie Schiphol te volgen op Luchtvaartnieuws.nl

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 3093 
|
 Luchtvaart =nieuws= 
Kwaliteit hubfunctie Schiphol te volgen op Luchtvaartnieuws.nl

DRIEBERGEN - Op de homepage van Luchtvaartnieuws.nl is voortaan de netwerkkwaliteit van Schiphol te volgen. De informatie op basis van de Netscan Connectivity Monitor van SEO Economisch Onderzoek toont de wekelijkse vliegverbindingen die Schiphol aanbiedt. Ter vergelijking zijn ook de statistieken van Schiphol’s concurrenten Parijs, Frankfurt, Londen en Madrid toegevoegd.

Hieronder volgt een toelichting van SEO op het onderzoek en tevens een interpretatie van de cijfers.

Klik voor een vergroting

Klik voor een vergroting

(c) Bron: SEO Netscan Connectivity Monitor

De netwerkkwaliteit, ofwel een wereldwijd en frequent netwerk van luchtverbindingen, is van groot economisch belang. Een hoge netwerkkwaliteit draagt bij aan de nationale welvaart dankzij korte reistijden en lage reiskosten. Een hoge netwerkkwaliteit heeft bovendien een positieve invloed op het vestigingsklimaat.

Netwerkkwaliteit bestaat niet alleen uit de verbindingen die passagiers direct, zonder overstap kunnen bereiken, maar ook uit de indirecte verbindingen met een overstap op andere hubs. Een voorbeeld hiervan zijn de vier dagelijkse vluchten van Delta naar Detroit: deze sluiten aan op een veelheid van Delta-vluchten naar allerlei bestemmingen in vooral Noord-Amerika. Tot slot bestaat de netwerkkwaliteit uit het aantal overstapmogelijkheden, ofwel de hubconnectiviteit. Het bieden van overstapmogelijkheden zorgt voor transferpassagiers: passagiers die Amsterdam niet als herkomst of bestemming hebben, maar die Schiphol gebruiken als overstapluchthaven. Dit is belangrijk, omdat het luchtvaartmaatschappijen als KLM de mogelijkheid biedt om op bestemmingen te vliegen die met alleen herkomst- en bestemmingspassagiers niet levensvatbaar zijn, maar met een belangrijk aandeel transferpassagiers wel. KLM kan op die manier een groter (intercontinentaal) netwerk in de lucht houden dan op basis van de beperkte thuismarkt van Nederland verwacht zou mogen worden.

Schiphol is momenteel qua aantal directe verbindingen (vluchten) per week de kleinste van de vijf grote Europese hubs. Lange tijd nam Schiphol een vierde positie in, maar Madrid is Schiphol in termen van passagiers en vliegtuigbewegingen in 2007 voorbij gestreefd. Londen Heathrow heeft de meeste directe verbindingen, gevolgd door Parijs.

Het feit dat Londen verbonden is met vrijwel alle grote hubluchthavens in de wereld, is terug te zien in de indirecte connectivteit: ook daar scoort Londen het hoogst. Schiphol scoort opvallend genoeg beter dan het grotere Madrid. Schiphol is beter verbonden met de grote hubs in de wereld, waardoor passagiers die vertrekken vanaf Schiphol meer doorverbindingen kunnen maken dan passagiers die vertrekken vanaf Madrid. Madrid is voor de indirecte connectiviteit grotendeels afhankelijk van de kleinere oneworld-alliantie, waartoe Iberia behoort. Schiphol daarentegen profiteert van het KLM-lidmaatschap van de grotere SkyTeam-alliantie. Ook het aantal indirecte verbindingen vanaf Frankfurt via andere hubluchthavens is hoog. Dit komt omdat er vanaf Frankfurt veel doorverbindingen mogelijk zijn via hubs van Star Alliantie, die direct vanaf Frankfurt worden bediend. Lufthansa is een belangrijk lid van Star Alliance.

Uit de cijfers komt naar voren dat Frankfurt de grootste hub van Europa is. Lufthansa en partners bieden het meeste overstapmogelijkheden per week. Heathrow en Madrid scoren veel slechter dan op basis van het aantal directe vluchten verwacht mag worden. Een mogelijke verklaring hiervoor ligt voor Heathrow vooral in het gebrek aan piek-uur capaciteit, waardoor het niet goed mogelijk is voor British Airways om een blokkensysteem op de luchthaven op te zetten. De grote herkomst-bestemmingsmarkt van Londen biedt bovendien een goede basis voor een wereldomvattend netwerk. Madrid heeft buiten Latijns-Amerika een slecht ontwikkeld intercontinentaal netwerk. Dit verklaart deels het geringe aantal overstapmogelijkheden.

Modeluitleg
Voor de cijfers is gebruik gemaakt van het SEO NetScan connectiviteitsmodel. Netscan telt het aantal connecties van, naar en met een overstap op een betrokken luchthaven. Vervolgens meet Netscan voor elke connectie de kwaliteit in termen van overstap- en omvliegtijden. NetScan drukt connectiviteit tenslotte uit in connectiviteitseenheden (CNU’s). Elke directe, non-stop vlucht staat gelijk aan 1 CNU. Realistische indirecte vluchten hebben een waarde die ligt tussen 0 en 1 CNU.

Meer informatie is te vinden op de website van SEO

Van onze redactie


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

"Schiphol is momenteel qua aantal directe verbindingen (vluchten) per week de kleinste van de vijf grote Europese hubs. "

Mmh, dan lijkt het streven naar mainport of Europe gezien de kostenstructuur van Schiphol een volstrekt onhaalbare kaart tenzij er zwaar gereorganiseerd gaat worden.

De opbrengst van vierhonderd euro per vierkante meter t.o.v. de aanleg van dezelfde meter in zee voor honderd euro lijkt dan toch wel erg interessant.