Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kust is nu grootste luchthaven ter wereld

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1032 
|
 leidsch dagblad.nl 
Kust is nu grootste luchthaven ter wereld

NOORDWIJK - Goed om te weten voor strandgangers: sinds woensdag wandelen ze op de grootste burgerluchthaven ter wereld. Een ’absurd complexe oplossing’ voor een papieren probleem, vindt de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL).

Op het strand zijn geen landende Airbussen te verwachten - de regeling is uitsluitend getroffen ten behoeve van paragliders en deltavliegers. Die maken bij noordwestenwind gebruik van de opstijgende luchtstroming om boven de duinen te zweven op niet meer dan enkele tientallen meters hoogte. Overal langs de kust waar de duinen hoog genoeg zijn om zo’n opwaartse stroming te veroorzaken, wordt bij gunstige wind gezweefd. Het gebeurt onder meer in Katwijk en vanaf een speciale startplek bij Langevelderslag in Noordwijk. Ook Wijk aan Zee is -vanwege het ontbreken van prikkeldraad - een populaire vliegstek.
Het zogenoemde ’soaren’ was voorheen nauwelijks formeel geregeld. Volgens de Wet Luchtvaart zijn delta’s en paragliders luchtvaartuigen. Maar volgens diezelfde wet is het verboden om met een luchtvaartuig op te stijgen, anders dan van een luchthaven.
De oplossing voor dit probleem: bestempel de hele Nederlandse kust tot vliegveld. Daarmee ontstaat echter een nieuw probleem. Luchthavens moeten namelijk aan allerlei veiligheidsregels voldoen. ,,Het heeft de grootst mogelijke moeite gekost om de regelgevers ervan te overtuigen dat zoiets niet uitvoerbaar is’’, schrijft de KNVvL.

De definitieve oplossing is op 23 juli in de Staatscourant gepubliceerd en is sinds 1 augustus van kracht. De kust geldt nu als een luchthaven, die niet aan de eisen voor luchthavens hoeft te voldoen.,,Dit is niet meer uit te leggen’’, schrijft de luchtvaartvereniging, ,,aan een BOA-strandwacht (Bijzonder Opsporingsambtenaar, red.), als die zich afvraagt of het vliegen met delta’s of paragliders boven het duin wel is toegestaan.’’
Piloot Robert Beukers verwoordt het zo op het paraglidingforum:,,Dit is het probleem als je, zoals de Nederlandse overheid, alles in regeltjes wilt vatten. Je loopt een keer vast en dan moet je idiote extra regeltjes verzinnen.’’


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

"bestempel de hele Nederlandse kust tot vliegveld"

Voor diegene die het nog niet weten, voor digene die het nog niet geloven: heel Nederland is tot vliegveld verkaard!
Namelijk: het vliegveld van Europa bv..
Dat er nog mensen wonen, wordt door de sector als zeer hinderlijk ervaren!