Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Kleine luchtvaart wil verbetering vliegveiligheid

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 730 
|
 luchtvaart nieuws.nl 
Kleine luchtvaart wil verbetering vliegveiligheid

LELYSTAD - De samenwerkende organisaties voor de kleine luchtvaart: de Aircraft Owners en Pilots Association (AOPA) en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) hebben woensdag de conclusies onderschreven van een dinsdag gepubliceerd rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over een sterke toename van het aantal ongelukken in de kleine luchtvaart in 2012. De organisaties zeggen “positief” te zijn over het feit dat “degelijk onderzoek is gedaan”, maar wijzen er ook op dat de sector zelf al tal van verbeteringen heeft doorgevoerd.
De OVV concludeerde in een rapport dat de grote luchtvaart in Nederland tien keer zo veilig is als de de luchtvaart met kleine toestellen. Tussen 2005 en 2012 eindigden in Nederland vier op de miljoen vluchten in de kleine luchtvaart in een fataal ongeval; in de grote luchtvaart eindigden vier op de tien miljoen vluchten fataal.

Aandacht
“Elk incident is één teveel”, zeggen AOPA en de KNVvL, die al jaren samen werken aan het verkleinen van de risico’s in de kleine luchtvaart. “Mede door deze voortdurende aandacht voor dit onderwerp blijft het aantal ongevallen binnen de normen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)”, zeggen de twee organisaties. “Ook het onderhouden en updaten van de kennis en ervaring bij piloten is een van de speerpunten van het beleid.”
De twee organisaties wijzen echter ook op alle verbeteringen die door de sector zelf zijn doorgevoerd en noemen 2012 “een exceptioneel jaar” in negatieve zin.

Nuancering
“Ondanks dat AOPA en KNVvL het eens zijn met de conclusies die door de OVV getrokken worden, wijzen we toch op belangrijke nuanceringen. Het rapport noemt het doen van een verkeerde inschatting door de piloot een belangrijke oorzaak van incidenten. Het leren inschatten is een vaardigheid die vooral op wordt gedaan tijdens het oefenen met vliegen. Helaas behoren de kosten voor vliegopleiding of het onderhouden van de vliegvaardigheid in Nederland, zoals bijvoorbeeld de kosten voor het maken van een oefenlanding, tot de hoogste ter wereld. Dit is voor sommige piloten een belemmering voldoende vlieguren te maken.”

De twee organisaties vinden ook dat de ambtelijke molens te langzaam malen. “Kwaliteitsverbetering in wet- en regelgevingen wordt al vele jaren besproken met zowel de Inspectie Luchtvaart en Transport als met het Ministerie. Helaas zit er in vele dossiers geen beweging. Aanpassingen die het vliegen bereikbaarder en betaalbaarder maken waardoor de kwaliteit van de piloten verder omhoog gaat, blijven liggen of worden niet doorgevoerd.”

Pro-actief
AOPA en KNVvl zeggen “met inachtneming van de conclusies en aanbevelingen uit het rapport” het bevorderen van de vliegveiligheid in de kleine luchtvaart verder te zullen intensiveren. “We hopen dat de overheid een pro-actieve rol inneemt in het samen met de sector verder verbeteren van de veiligheid.”

Van onze redactie


Reacties op dit bericht