Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kleine luchtvaart dupe van uitbreiding Lelystad

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1119 
|
 haarlems dagblad.nl 
Kleine luchtvaart dupe van uitbreiding Lelystad

LELYSTAD - De kleine luchtvaart dreigt de dupe te worden van uitbreidingsplannen van Lelystad, dat concluderen de gezamenlijke luchtvaartorganisaties AOPA en KNVvL na het bestuderen van de plannen die door Luchthaven Schiphol en staatssecretaris Mansveld gepresenteerd zijn.

De kleine luchtvaart is op Lelystad goed voor circa 120.000 vliegtuigbewegingen per jaar. In de gepresenteerde plannen staat dat op termijn dat aantal drastisch omlaag zal moeten om plaats te maken voor de in de planning opgenomen 45.000 vliegtuigbewegingen die door Boeings en Airbussen uitgevoerd zullen worden.

AOPA en KNVvL vrezen tevens dat zodra een begin wordt gemaakt met de zeer kostbare uitbreiding van het vliegveld ten behoeve van de grote luchtvaart het ‘point of no return’ direct is gepasseerd. Zeker in het licht van de twijfels die er nu bestaan, zowel in de politiek als bij de luchtvaartmaatschappijen die nu op Schiphol opereren en een verhuizing niet zien zitten, voorzien AOPA en KNVvL dat er straks alleen maar verliezende partijen zijn en onnodige kapitaalvernietiging op grote schaal.

De luchtvaartorganisaties zijn voorstander van de ontwikkeling van de luchthavens in Nederland zolang dat niet ten koste gaat van de kleine luchtvaart. De grote en kleine luchtvaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo zijn de veelal op kleine luchthavens gevestigde vliegbedrijven verantwoordelijk voor de opleiding van vliegers en technici die uiteindelijk vaak werk vinden in de grote luchtvaart. Lelystad is het centrum van de gemotoriseerde kleine luchtvaart met tal van vliegscholen, vliegclubs en onderhoudsbedrijven.

Momenteel zijn een aantal van de huidige gebruikers van Lelystad Airport in gesprek met de Provincie over verplaatsing van een deel van de kleine luchtvaart. AOPA en KNVvL menen dat een verplaatsing van de huidige activiteiten niet noodzakelijk is. De grote en de kleine luchtvaart kunnen prima samen opereren op een luchthaven.


Reacties op dit bericht