Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Klachten over vlieglawaai nemen toe

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 882 
|
 Gooi- en Eemlander 
Klachten over vlieglawaai nemen toe

Hilversum - Het aantal Hilversumse klachten over overlast door vliegtuigen van en naar Schiphol is vorig jaar flink gestegen. Dit wordt onder meer veroorzaakt door een intensiever gebruik van de Kaagbaan en de Aalsmeerbaan.

Omwonenden van Schiphol kunnen terecht bij het informatie- en klachtencentrum Bas (Bewoners Aanspreekpunt Schiphol). Het Bas heeft de cijfers over het laatste kwartaal van 2009 bekendgemaakt. Daaruit blijkt, dat het totaal aantal meldingen ten opzichte van het derde kwartaal met bijna twintig procent is gestegen. Dat komt niet alleen door het ‘mooie zomerse weer’, maar ook door het besluit van Schiphol - eind september - om de Kaagbaan minder te gebruiken. Reden: de maximale geluidsbelasting ten zuidwesten van deze baan dreigde te worden overschreden. Deze maatregel leidde tot veel meer klachten over de Aalsmeer- en Zwanenburgbaan.
Hilversum
Hilversum is per 1 januari lid van de Commissie Regionaal Overleg luchthaven Schiphol (CROS), waarin bewoners, bestuurders en luchtvaartpartijen vertegewoordigd zijn. Het lidmaatschap is voor het Bas reden om in te zoomen op het aantal klagers en klachten (via internet, telefoon of post) vanuit de mediastad. Dat aantal blijk in de loop van vorig jaar flink omhoog te zijn gegaan. Van 26 klagers in het eerste kwartaal naar 64 in het laatste. Het aantal meldingen steeg naar ruim 3.500. In het laatste kwartaal werd bijna uitsluitend geklaagd over vliegtuigen die vanaf de Kaagbaan en de Aalsmeerbaan opstegen.
De toename van het aantal klachten wordt dan ook verklaard door frequenter gebruik van deze twee startbanen in het afgelopen halfjaar.
Vliegtuigen met een oostelijke bestemming nemen dan de ‘Arnhem vertrekroutes’, die over Hilversum lopen. Sinds de sluiting van vliegbasis Soesterberg in november 2008 krijgt het informatie- en klachtencentrum door Hilversummers de vraag voorgelegd of deze vertrekroutes niet zuidelijker kunnen worden gelegd. Het Bas heeft daarom de rijksoverheid en de LVNL gevraagd ‘een mogelijke herindeling van dit luchtruim toe te lichten’.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Terwijl de luchtvaart steen en been klaagt en huilt dat het zo krimpt neemt de overlast zelfs nog toe.

Overigens veroorzaakt het mooie zomers weer nooit herrie, dit in tegenstelling tot een vliegmachine.

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Vliegtuigen met een oostelijke bestemming nemen dan de 'Arnhem vertrekroutes', die over Hilversum lopen. Sinds de sluiting van vliegbasis Soesterberg in november 2008 krijgt het informatie- en klachtencentrum door Hilversummers de vraag voorgelegd of deze vertrekroutes niet zuidelijker kunnen worden gelegd. Het Bas heeft daarom de rijksoverheid en de LVNL gevraagd 'een mogelijke herindeling van dit luchtruim toe te lichten'.


Laten ze het dan ook gelijk doen voor het gebied boven het Noordzee-kanaal !