Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kastje stopt Schipholherrie

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 1416 
|
 Parool 
Kastje stopt Schipholherrie

AMSTERDAM - Om de overlast van Schiphol terug te dringen, moeten woningen in de buurt kastjes krijgen die geluidsgolven van vliegtuigen neutraliseren door het produceren van ‘antigeluid’.

Ook moeten rondom Schiphol piramidevormige geluidswallen van absorberend materiaal komen die het laagfrequente geluid van startende vliegtuigen met tien decibel verminderen. Vliegtuigen hebben geen last van turbulentie omdat de schuine vlakken van de piramides ‘wel geluid tegenhouden terwijl de wind er toch tussendoor kan’.

Dit staat in een plan van KLM, Luchtverkeersleiding, Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, Schiphol, Stork Aerospace, TNO en TU Delft. Doel is de bereikbaarheid en duurzaamheid van Schiphol te vergroten opdat de luchthaven met twintig procent kan groeien. In vier jaar moet zowel de geluidshinder als de CO2-uitstoot door grondvoertuigen op de luchthaven twintig procent dalen.

Een ander plan is een milieuvriendelijk vliegtuig, waar twaalf wetenschappers van de TU Delft aan werken. Ook moeten er nieuwe procedures komen voor landen en opstijgen. Landende toestellen moeten een ‘glijnadering’ maken, die minder lawaai veroorzaakt.

Een ander idee zijn speciaal ingerichte treinstations waar passagiers kunnen inchecken voor hun vlucht. Deze ‘frontports’ moeten aan de rand van de Randstad liggen en snel bereikbaar zijn per auto. Ruim voldoende parkeerplaatsen en hoogwaardige loopverbindingen moeten het gebruik van deze treinstations stimuleren. Schiphol werkt al als proef, met de KLM en de NS, aan een lounge met incheckmogelijkheden op het nieuwe Centraal Station van Antwerpen.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door leo uit de kwakel

** Ik voel wel wat voor dat milieuvriendelijke vliegtuig van die schetenwappers hoewel ik denk dat vogels al bestaan. Maar dan in het klein.


Geplaatst door Ton uit NULL

Zo, Schiphol zit voorlopig weer op rozen.
Eerst maar eens een jaar of 4 á 5 over deze plannen debatteren. Daarna gooien we er een MERretje tegenaan. Dat duurt toch ook al gauw een paar jaar.
Daarna een paar pilots voor een jaar of wat. Dan die pilots nog even evalueren.
Ach tot 2020 kan Schiphol wel ongestoord doorgroeien. Misschien nog een paar keertjes gedogen en een paar handhavingspunten oprekken.
Een beetje lobbyen en een paar dineetjes ertegenaan en op naar de 800.000 per jaar.
Of worden we nu zó openlijk belazerd dat we eindelijk boos genoeg worden om eens een geduchte anti-campagne te starten ??
Kost wél geld hoor.

Geplaatst door Els uit castricum

Ton, ik dacht aan het volgende wat geen geld kost. Op een afgesproken dag de vlag halfstok hangen en dat van te voren aan kranten en televisie kenbaar maken. Het zou geweldig zijn als dit met velen gedaan zou worden. Maar aangezien jij ook met voorstellen bent gekomen, waar niet op gereageerd wordt, ben ik bang dat ik hier ook niet veel op hoor. Maar toch mensen, laten we van alles aanpakken om onze kwaadheid te kunnen uiten! Dit zou er
één van kunnen zijn.

Geplaatst door Dave uit Beverwijk

Ik doe mee met elk initiatief! Ik ben die corrupte, propaganda machine ook helemaal zat! Worden er binnenkort een paar kleine geluidsverminderende maatregelen getroffen, waardoor we hopelijk iets minder lawaai over ons heen krijgen, staat het in elke krant en nieuwsbron vermeldt. Ach, ach, Schiphol is zo goed bezig om het de omwonende zo aangenaam mogelijk te maken. Ja, zeker denk ik, terwijl het zoveelste vliegtuig over de stad buldert...

En dan hebben ze het over kastjes waardoor het lawaai minder zou worden. Het is wetenschappelijk bewezen dat anti-geluid maar heel weinig bijdraagt aan de geluidsvermindering. Bovendien, in m'n tuin heb ik daar niets aan... Daarnaast woon ik ik het zogenaamde buitengebied. Daar schijn ik geen geluidoverlast te hebben, dus ook geen kastje.

Hoewel ik zeker voor actie ben, ben ik bang dat verhuizen de beste geluidsverminderende maatregel is...

Geplaatst door Gerda Roset uit Hoofddorp

Met de voorstellen o.l.v hoogleraar Droste kan ik geen chocolade van maken.
Die kastjes met antigeluid vind ik lachtwekkend. Geheimzinnige kastjes waar allerlei truckjes uitkomen.
Opnieuw worden we in de maling genomen om Schiphol te laten groeien.

Gerda Roset

Geplaatst door Vos uit NULL

Zogenaamde kastjes t.b.v. anti-geluid is (nu nog) te mooi om waar te zijn.
Het principe 'anti-geluid' bestaat zeker.
Maar zo eenvoudig is het in de praktijk niet, daar er veel rekenwerk voor nodig is om de tegenfasen 'in fasen' te laten lopen met wat wij ervaren als zijnde herrie.
De installaties die er voor nodig zijn, zijn nog aardig in omvang en bovendien enorm duur. Bovendien werkt het het beste bij een vrij constante herriebron. Dat is een vliegtuig zeker niet (wisselende belastingen).
Dus: inderdaad wordt er weer een (zure) worst voor de neus gehouden door de luchtvaartmaffia.

Geplaatst door Rose uit Randstad

Schiphol is blijkbaar nog steeds niet in staat een betrouwbaar meetsysteem voor bijvoorbeeld het buitengebied te (laten) ontwerpen. Gaat het dan plotseling wel lukken met kastjes voor anti-geluid?
Wat een onzin!

Kan niet anders of Cerfontaine wordt 's ochtends bij het tandenpoetsen gehinderd door plotseling opkomende lachsalvo's.
Rose