Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Kamercommissie verdeeld over uitbreiding luchthaven Lelystad

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 642 
|
 Trouw 
Kamercommissie verdeeld over uitbreiding luchthaven Lelystad

Jolanda Breur (Trouw)

De Kamercommissie Verkeer en Waterstaat is verdeeld over de mogelijke uitbreiding van Lelystad Airport. Dat bleek na een werkbezoek.

De Kamerleden Wijnand Duyvendak van GroenLinks en Emile Roemer van de SP zijn fel gekant tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. Zij vinden dat de inwoners van Lelystad meer inspraak moeten krijgen.
„Ik ben enorm geschrokken. De provincie en het lokale bestuur denken hier de baas te zijn. Dat vind ik behoorlijk naïef. Er zijn zoveel tegenstanders, de bevolking moet spreken”, aldus Duyvendak gisteren bij het werkbezoek.
Kamerlid Maarten Haverkamp van het CDA is vóór de uitbreiding. „Mij is duidelijk geworden dat we door moeten gaan op de ingeslagen weg. Maar naar de invulling van het plan moeten we kritisch blijven kijken.”
Een actiegroep, die bestond uit ongeveer veertig leden van Milieudefensie en verontruste inwoners, wachtte gisteren met een reddingssloep voor de ingang van het hoofdgebouw de kamerleden op. Ze vrezen een grotere uitstoot van CO2 en daardoor een stijgende zeespiegel. Ook Roemer wees op de stijging van de CO2-uitstoot terwijl afgesproken is die te verminderen. De InwonersPartij, de derde grootste partij van Lelystad, is niet tegen uitbreiding maar kijkt er kritisch naar. Fractievoorzitter Wout Jansen is teleurgesteld over het resultaat van het werkbezoek. „Er is niets concreets uit het gesprek voortgekomen.
De Kamerleden en het bedrijfsleven kunnen geen keiharde garanties geven over de groei van het aantal banen en de oplossing van infrastructurele problemen.”
Jan Kastje van Natuur en Milieu Flevoland wacht af. „Dit was een oriënterend gesprek voor de commissie.”
De Tweede Kamer buigt zich donderdag over een brief van minister Eurlings van verkeer en waterstaat. De minister pleit voor het onderbrengen van alle regionale luchthavens onder één systeem met Schiphol.

Klik voor een vergroting
Al jarenlang plannen voor overloop van Schiphol
Plannen voor de uitbreiding van luchthaven Lelystad als overloop van Schiphol bestaan al sinds de jaren negentig. Door tegengestelde belangen bleef het daarbij. Prijsvechters onder de vliegmaatschappijen willen alleen op Lelystad vliegen als nachtvluchten mogelijk worden. Dit stuitte tot nu toe op te veel weerstand bij de bevolking. Ook is de vraag hoe infrastructurele problemen opgelost gaan worden.
Volgens Wout Jansen van de InwonersPartij zijn de randvoorwaarden voor de uitbreiding ’boterzacht doorvertaald’ in het huidige plan. De bedoeling is dat de luchthaven vier miljoen passagiers per jaar gaat verwerken. Maar wat precies de consequenties zijn is niet duidelijk. Jansen stelt voor: „ Als we nu eens beginnen met een miljoen passagiers en dan kijken wat het effect is.” Hij is voorstander van een referendum over de uitbreiding, maar dit voorstel werd eind mei tijdens een raadsvergadering weggestemd.


Reacties op dit bericht