Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Kamer steunt uitbreiding vliegveld Lelystad

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 807 
|
 nd.nl 
Kamer steunt uitbreiding vliegveld Lelystad

Dat bleek donderdag tijdens een debat met staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA). Ze weet zich gesteund door regeringspartijen VVD en PvdA. Ook D66, SGP en onder voorwaarden het CDA zijn voor.

”Wij zijn voorstander van het ontwikkelen van vliegveld Lelystad”, zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Zij wil ook niets weten van uitstel, waar onder meer de KLM voor pleit. De boel moet nu in gang worden gezet, aldus de politica.

Ook de VVD is voorstander van de uitbreiding. Er ligt een deugdelijk plan, zei Ton Elias (VVD). Het is de bedoeling dat Lelystad vluchten gaat overnemen van Schiphol, dat op een gegeven moment niet verder mag groeien. En groei van de luchtvaart is hard nodig voor het ‘verdienvermogen’ van Nederland, aldus de liberaal. Hij wees er verder op dat minder bewoners er hinder van ondervinden als het vliegveld Lelystad wordt uitgebreid.

D66 en de SGP zijn het eens met Mansveld dat Lelystad vluchten van Schiphol moet kunnen opvangen. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe noemde wel een aantal harde voorwaarden. Zo vindt hij dat uitbreiding alleen kan als de grens van Schiphol echt in zicht is.

GroenLinks, de SP en de Partij voor de Dieren verzetten zich tegen de plannen. Esther Ouwehand (PvdD) sprak van een ‘surrealistisch debat’. De vraag of uitbreiding van de luchthaven in het licht van de klimaatverandering wel verantwoord is, wordt helemaal niet gesteld, zei ze. “Het kabinet moet zich aan de hand van de klimaatdoelen afvragen of het verder faciliteren van het vliegverkeer wel mogelijk is.”

KLM-baas Camiel Eurlings pleitte deze week voor uitstel. Hij zei dat Schiphol het vliegveld Lelystad voorlopig nog niet nodig heeft om de groei van het luchtvaartverkeer op te vangen. Hij wees er onder meer op dat de groeicijfers naar beneden zijn bijgesteld en de vliegtuigen groter en stiller zijn geworden. Schiphol zelf is juist uitgesproken voorstander van uitbreiding.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door jhgriese uit Amstelveen

Wat is die Eurlings toch een lachwekkende man. Vliegtuigen werden sinds 2008 toen u dat Accoord als minister afsloot met dhr Alders NIET stiller heer Eurlings. Die ontwikkeling hebben we voorlopig gehad. men tracht ze nu zuiniger te maken,wat ten koste zal gaan van de hoeveelheid geluid. De hemel prees u Alders in heer Eurlings , met: " Hans Je hebt een historische beslissing gebracht." En weet u Schiphol zit nu al echt vol, ondanks al uw trucs die u als minister uithaalde: weet u nog? U verruimde de Huizennorm van 10.000 naar 12.300 zoals nu in het Aldersaccoord staat. Dat die huizennorm geactualiseerd moest worden,is juist, er werd immers sinds 1990 bij gebouwd. Maar dat bedroeg 1000 woningen en GEEN 2300, dus de totaal geactualiseerde norm is 11.000 woningen! De deskundigen stellen nu: Haalbaar is 470.000 vluchten op schiphol op per jaar. Er zijn er nu 435.000. Schiphol naderde haar grenzen nu zeker. Schiphol is allang vol! (Zelfs VVDer Elias erkent dat! Dus die uitplaatsing is nodig . Afgezien of Lelystad er komt of niet ! Potsierlijk was PVVer Graus: Die wil Lelystad niet en naar zijn mening kan Schiphol nog makkelijk meer dan 600.000 vluchten aan. De dierenvriend uit Limburg houdt duidelijk niet van mensen.