Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kamer eist minder herrie door Awacs-vliegtuigen

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 733 
|
 Trouw 
Kamer eist minder herrie door Awacs-vliegtuigen

Het moet afgelopen zijn met de herrie die Awacs-vliegtuigen van de NAVO veroorzaken in Limburg. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Het parlement vindt dat staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) niet genoeg doet om de geluidsoverlast van de Awacs-vliegtuigen in Limburg te verminderen.

De PvdA sloot zich dinsdag aan bij de kritiek en eiste samen met de VVD in een motie dat de geluidsoverlast uiterlijk in 2012 met 35 procent is teruggebracht. De Vries wil zich hier niet op laten vastpinnen en noemt het niet realistisch.

Hij wil alleen beloven dat hij deze kabinetsperiode (tot begin 2011) het aantal vluchten kan terugbrengen tot 2600 per jaar. Vorig jaar waren dat er 2840. Dat is meer dan in 2007 toen er 2784 vluchten over Limburg van en naar de Duitse basis Geilenkirchen vlogen. Hij wil verder wel pogingen ondernemen om dat aantal terug te brengen tot 2340, maar liet zich daar niet op vastpinnen.

De PVV ging nog verder, zij eist dat Nederland het luchtruim sluit voor de NAVO-vliegtuigen. De Vries noemt dat echter geen optie, de Awacs-vluchten zijn er ook voor de veiligheid van Nederland, stelde hij. Ze nemen waar wie het luchtruim komt binnenvliegen.

Alleen het CDA nam het voor de staatssecretaris op. De partij vroeg De Vries of het klopte dat de door Defensie gewenste opvolger van de F-16, het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF), taken van de Awacs zou kunnen overnemen.

Een Amerikaanse defensiedeskundige had dit vorige week tegen een Kamerdelegatie gezegd. Dat zou op twee lastige dossiers van De Vries een positief signaal kunnen zijn. CDA-Kamerlid Raymond Knops wilde weten of dit klopte en of dit ook gold voor de concurrent van de JSF, de Saab Gripen NG. Hij moest die vraag drie keer herhalen, voordat De Vries beloofde dat hij het zou laten uitzoeken.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

" Kamer eist minder herrie door Awacs-vliegtuigen "

Wel goed van 'de Kamer'.
Alleen: schijnheiligheid siert deze leden wel. Ze kussen het achterwerk van de NAVO en naar de bevolking in eigen land wordt er net gedaan of ze een vuist maken........
Nu nog naar Schiphol. Oh.....dat wordt op de dezelfde manier gedaan........