Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kamer: controle op lawaai Schiphol faalt

 |
 Geplaatst door: Theo K 
 |
 Bekeken: 628 
|
 NRC-Handelsblad 
Kamer: controle op lawaai Schiphol faalt

Door een der NRC-redacteuren

Den Haag, 5 febr. Er moet een geheel nieuwe methode komen om bewoners te beschermen tegen overlast van Schiphol. Het huidige systeem van geluidsnormering werkt niet. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

De discussie over wel of geen uitbreiding van de luchthaven verzandt volgens Kamerleden in een ‘rapportenoorlog’, waarbij het parlement zijn controlerende taak niet meer kan uitoefenen. „Het is zo complex geworden”, zegt Tweede-Kamerlid Paul Tang (PvdA). „De deskundigen zijn het niet met elkaar eens en dan moeten wij als politiek zeker een beslissing kunnen nemen over de ‘routespreidingsmodellen’. Dit systeem is failliet en minister Eurlings is de curator.”

Maarten Haverkamp van het CDA stelt dat het huidige systeem te rigide is en niet voldoet aan de belangrijkste voorwaarden: een goede bescherming van burgers tegen geluidsoverlast en hoe ze dat ervaren en de ontmoediging van milieubelastend vliegen.

Volgens Tang zijn alle betrokkenen in de Schiphol-discussie „met de beste bedoelingen” in een systeem gevangen geraakt. „Daar moeten we uitbreken”. De huidige methode van geluidsmetingen werd rond 2000 ingevoerd door PvdA, VVD en D66 omdat de oude methode te ingewikkeld was geworden. Toenmalig voorzitter van een adviescommissie over de geluidsnormen, hoogleraar Guus Berkhout, stapte in 2002 op omdat hij negatief oordeelde over het nieuwe systeem, maar naar eigen zeggen werd tegengewerkt door Verkeer en Waterstaat.

Download het gehele artikel 'Kamer: controle op lawaai Schiphol faalt'

Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Juist door de complexiteit kan de Schipholgroup haar gang gaan en ondervindt zij nauwelijks tegenstand van betekenis.
Wat of wie is verantwoordelijk voor die ondoorzichtbaarheid? Die zelfde Schipholgroup en een stel slapende ambtenaren! En de omwonenden? Zij liggen wakker en lopen gezondheidsklachten op!

Dus gewoon op z'n Hollands.......

Geplaatst door Rose uit Randstad

Correctie: Die zelfde Schipholgroup en een stel GESLEPEN ambtenaren.

Er is duidelijk sprake van een gedegen samenspel, in voortdurende dialoog met de Luchtverkeersleiding Nederland.
De Staat der Nederlanden is immers grootaandeelhouder, regelgever en toezichthouder van Schiphol.

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Feitelijk staat er dus:

Kamer Faalt.

Nu maar hopen dat dat gevolgen heeft en dat de kamer maatregelen treft.

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Correctie: Die zelfde Schipholgroup en een stel GESLEPEN ambtenaren.......

slapende ambtenaren............

Rose: wat mij betreft bedoelen we hetzelfde. Want slapen op het juiste moment is voor mij het zelfde als geslepenheid in dit geval.