Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kabinet overweegt herinvoering vliegtaks

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1283 
|
 luchtvaart nieuws.nl 
Kabinet overweegt herinvoering vliegtaks

DEN HAAG - Het kabinet overweegt om de vliegtaks weer in te voeren. Dat meldt RTL Nieuws dinsdagavond op basis van bronnen in Den Haag. Herinvoering van de vliegtaks maakt deel uit van een aanbod van het kabinet aan de oppositie voor de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar, zo wordt gemeld.

Onder premier Balkenende werd in 2008 al een belasting op vliegtickets ingevoerd in Nederland. Na amper een jaar werd de taks afgeschaft na felle protesten uit de luchtvaart- en reissector. De economische schade van de heffing bleek veel groter dan wat het de schatkist opleverde. Met name regionale luchthavens hadden zwaar te lijden onder de taks.

Veel Nederlandse luchtreizigers weken uit naar luchthavens over de grens, waar op dat moment geen vliegtaks werd geheven. Sinds 2011 is in Duitsland wel sprake van een dergelijke belasting op vliegtickets.

Bekostigen
Herinvoering van de vliegtax zou bedoeld zijn om een aantal zaken te bekostigen. Zo kan de geplande bevriezing van belastingschijven worden gehalveerd, is het kabinet bereid de btw-verlaging in de bouw te verlengen en kunnen accijnsverhogingen gedeeltelijk worden teruggedraaid. Het kabinet is bereid 500 miljoen euro extra te investeren in onderwijs.

Ook is het mogelijk om 40 miljoen extra te investeren in Defensie en is het kabinet bereid de afbouw van de algemene heffingskorting terug te draaien.

(c) Reismedia / ANP


Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S. uit NULL

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Vliegtaks (her)invoeren: DOEN !!
Het liefst op alle burgerluchtvaart- vliegvelden in Nederland. Kabinet: toon nu eens daadkracht en zwicht niet voor de luchtvaartlobby!


Geplaatst door A. Boeing uit Hoofddorp

RTL-nieuws klaagt dat bij invoering van een vliegtaks Schiphol de geplande investeringen niet uitvoert en geeft ons Jos alle gelegenheid een zielig verhaal te houden. Jammer dat ze vergeten dat Schiphol in overheidshanden is, dat ook de BTW in verschillende landen in de EU varieert, dat door de accijns Nederlanders nu ook al voor de wijn en tabak naar het buitenland gaan etc. Kortom, een zo zwaar gekleurd verhaal dat het (bij mij) tenenkrommend werkt. Ongetwijfeld deel van de luchtvaartlobby tegen een vliegtaks.

Geplaatst door j h griese uit Amstelveen

Alegeiz: Moord en brand over vliegtaks
door Paul Eldering
AMSTERDAM -

De luchtvaart in Nederland en de reiswereld schreeuwen moord en brand over een mogelijke herinvoering van de vliegtaks door het kabinet. 'Dat gaat tienduizenden banen kosten en heel veel passagiers', is in de top van KLM, Schiphol en brancheorganisaties BARIN en ANVR te horen.
Uit een geheim rapport van SEO Economisch Onderzoek in Amsterdam blijkt dat een extra belasting op vliegtickets van 10 euro voor Europese vluchten en 20 euro voor intercontinentale vluchten leidt tot een afname van 12,5 miljoen reizigers op Nederlandse luchthavens. Het verlies van werkgelegenheid kan oplopen tot 37.500 banen, aldus het onafhankelijke onderzoek.

In 2008 lanceerde de regering al eens een vliegtaks, maar die werd na een jaar afgeblazen onder grote druk van het bedrijfsleven. De belasting die in 2011 in Duitsland werd geintroduceerd, staat ook weer ter discussie. Wat het de schatkist oplevert, weegt niet op tegen de negatieve economische effecten.

'Leren ze het in Den Haag dan nooit? De luchtvaart is geen melkkoe, maar juist een economische motor! Het is een onzalig plan om die opnieuw zwaarder te willen belasten. Vliegpassagiers zijn zo vertrokken naar omliggende luchthavens. Ook voor de regionale vliegvelden in Nederland en de positie van Schiphol als knooppunt in de Europese luchtvaart zou zo'n vliegtaks een ramp zijn', aldus deskundigen in de reisindustrie. Ik ben het eens met Boeing !