Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Kabinet heeft maling aan bewoners

 |
 Geplaatst door:  
 |
 Bekeken: 1701 
|
 NvC 
Kabinet heeft maling aan bewoners Download het gehele artikel 'Kabinet heeft maling aan bewoners'

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Olav Bijvoet uit Castricum

Er bleek geen Kamermeerderheid voor een spoeddebat, alleen Groen Links wilde het CDA steunen. Het CDA heeft daarom aan de Regering gevraagd om met een concreet plan te komen voor de bescherming van het buitengebied en op basis daarvan eventueel een debat te hebben. Hiermee heeft men ondanks de tegenwind van de andere fracties wel het buitengebied op de politieke kaart gekregen.

Geplaatst door J.H. Griese uit Amstelveen

Vreemd, Ik begrijp de rol van de pvda hierin niet? Zij spraken zich meerdere malen in de media uit voor een wettelijke bescherming van de buitengebieden, en zouden tegen het opnieuw oprekken van miliemnormen zijn....?
Jan Griese

Geplaatst door J.H. Griese uit Amstelveen

P.S. Dat gaan we dus navragen.
J.G.

Geplaatst door Olav Bijvoet uit Castricum

Jan,

SPOEDDEBAT CDA

Mijn mededeling hierboven was geen mening, maar gewoon een weergave van feiten.
Wat een verklaring kan zijn is dat PvdA het debat gewoon wil vertragen, zodat het over de verkiezingen wordt heengetild.

FORMULERINGEN

Ik heb verder een probleem met formuleringen. (Ik bedoel niet de jouwe, maar in het algemeen en zeker in dit verband). Mijn probleem heeft heel precies te maken met het hanteren van de woorden buitengebied, milieu en geluidoverlast door luchtvaart.

Buitengebied: Buitengebied is volgens de wet nog steeds het gebied tussen de 20 Ke en de 35 Ke-contour. De contouren zijn vastgestelde lijnen op de kaart. Dus Castricum en Kennemerland horen bijvoorbeeld voor het overgrote deel niet tot buitengebied , maar wel tot luchtvaartgebied.

Luchtvaartgebied: In het luchvaartgebied dient de LNVL verantwoordelijkheid te hebben voor veilig, efficient en zindelijk vliegen. Zindelijk betekent zodanig dat de kwaliteit van de omgeving niet beheerst wordt door opmerkelijke aanwezigheid van luchtvaart.
Luchtvaartgebied is overal waar wordt gevlogen en mensen wonen. Dus ook binnen en buitengebied horen daartoe. We moeten gewoon begrijpelijk nederlands blijven spreken.

Milieu: Milieu is een taak van de luchtvaartbedrijven, niet van LVNL. Wat goed is voor milieu is belangrijk voor iedereen en niet alleen voor het buitengebied. Zo is TVG, totaal volume geluid een middel om in het algemeen zicht en grip te krijgen op geluidpruductie door luchtvarat, maar niet voor handhaving in buitengebied.

Helder formuleren: Ik denk dat het voor de tweedekamerdiscussie van het allergrootste belang is dat die begrippen helder worden gehanteerd. Anders ontstaan voordurend nieuwe onduidelijkheden.
Het is beschamend dat zelfs verantwoordelijken buitengebied dubbel hanteren. Eenmaal als specifieke term voor een afgebakend areaal waarbinnen gemengde verantwoordelijkheid is van luchtvaart en bewoners. Andermaal als synoniem met luchtruim buiten Schiphol. Dat kan gewoon niet. Men moet zich steeds afvragen: "Wat betekent dit concreet?". De tijd van wolkig is voorbij. Daarmee worden mensen dom gehouden en machtsspelletjes gespeeld.

Geplaatst door J.H. Griese uit Amstelveen

Olav, Ik las je bericht ook als puur feitelijk. Ik vernam, dat men bang was, dat het Spoeddebat dan zou kunen uitmonden in een veel te breed debat. CDA zou nu naar een brief van het kabinet vragen over het beleid in het buitengebied, die er in het Paasreces zou komen. Verder kan ik het geheel met je eens zijn. Het enige waar ik nu en dan problemen zie opdoemen, is het volgende:

De ca 300 Handhavingspunten, die we vroeger hadden in het PKB stelsel, lagen allen op de 35 Ke contour. Het Buitengebied is het gebied , zoals jij dat uitlegt en zoals het in de wet staat, of is het stond?-(PKB 1995) want ik las de huidige luchtvaartwet niet. (Weet dus ook niet of men nu nog steeds over buitengebied spreekt, tussen 20 en 35 Ke dus. Overigens het heeft m.i.nu ook helemaal geen betekenis meer.) Men gaat in de huidige wet NU in eens uit van 35 Ke. Daarbuiten is men nu vogelvrij. (Juridische truc)
Nu waar ik naar toe wil: Vroeger lagen er dus die 300 h.havingspunten. Door hun aantal en door hun schaduwwerking, werden de achterliggende gebieden beschermd.
Daarvan is nu geen sprake meer. Daarvoor is het aantal van 35 veel te klein. Het zijn er te weinig.
Castricum ligt dus in het Buiten-Buitengebied, dus buiten de 20 Ke. als je het al een naam wilt geven. (Mogelijk beter als je het als Luchtvaartgebied betiteld)Dus buiten de 20 Ke.
Wanneer er veel meer handhavingspunten zouden komen,(+95 maakt een totaal van 130)zoals Everdijk voorstelde en wat in lijn is met het principe van Gelijkwaardige bescherming t.o.v het PKB stelsel, dan kan het niet anders dan dat dat op vele plaatsen, waaronder Castricum
minder herrie oplevert. In ieder geval veel minder, als de waarden die er nu worden waargenomen.
De kretologie gaat een eigen leven leiden,en kan zeer misleidend zijn.
Zo spreek ik liever van Buitengebieden (Dus meervoud) Dit om te voorkomen, dat het in de beeldvorming om slechts een gebied zou gaan. Tot de ring met breedte van 20 tot 35 Ke behoren immers gebieden als : Aalsmeer, Uithoorn, Amstelveen, de Kwakel, Ouderkerk,
Velsen, Assendelft, gebieden rond Spaarndam etc, etc.

Dat men nu TVG wil opheffen, en zelfs wil gaan salderen is krankzinnig.

Jan Griese
Geplaatst door Olav Bijvoet uit Castricum

Krankzinnig is het woord!

Maar laten we het helder houden, anders snapt niemand het meer. Ik probeer de zaken bij hun gewone naam te noemen

Olav