Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Kaart maakt herrie treinen zichtbaar

 |
 Geplaatst door: Ad 
 |
 Bekeken: 586 
|
 www.nu.nl 
Kaart maakt herrie treinen zichtbaar

UTRECHT - Nederlanders die in de buurt van het spoor wonen, kunnen sinds donderdag zien hoeveel decibels de langsdenderende treinen produceren. Spoorbeheerder ProRail publiceerde de zogeheten geluidskaart.

Op basis van deze kaart wordt in 2008 vastgesteld waar maatregelen moeten worden getroffen om de hinder terug te dringen.

Bezoekers van de website www.prorail.nl kunnen tot op straatniveau inzoomen om de exacte geluidbelasting van hun woonomgeving te bekijken. Ook is het mogelijk om de situatie ‘s nachts te vergelijken met de situatie overdag.

Decibellen

De kaarten maken alleen duidelijk hoeveel decibellen de treinen ter plaatse produceren. Het blijft onduidelijk of sprake is van overschrijdingen van de wettelijke normen. De kaart dekt ook niet heel Nederland af. Alleen trajecten waar per jaar meer dan 60.000 treinen passeren, zijn er in opgenomen.

De geluidskaart is het resultaat van een richtlijn van het Europees Parlement. Dat heeft bepaald dat burgers van de EU beschermd moeten worden tegen de belangrijkste bronnen van herrie. Dat zijn wegverkeer, industrie, luchtvaart en vervoer over het spoor.

Actieplan

Volgend jaar gaat ProRail een actieplan opstellen om geluidshinder van treinen te bestrijden.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door L.R. Aalegeiz uit Spaarndam

Uitermate positief dat er aandacht wordt besteed aan de overlast van treinverkeer. Zou dit te maken hebben met privatisering? Want als dat zo is dan stel ik voor om Schiphol zo snel mogelijk naar de beurs te helpen waarna de regelgeving ook daadwerkelijk gehandhaafd kan worden.

Geplaatst door Willem uit Heemskerk

Bij milieudienst ijmond moet een kaart zijn met alle verkeerslawaai. Helaas zijn de gegevens van vliegverkeer door het ministerie aangeleverd en zijn het berekende gegevens en we weten hoe dat werkt. Ze zijn nog steeds van mening dat decibellen een evenredigheid heeft met geluidsbelasting.
Ik woon amper 300 meter van een treinbaan en het is absoluut onvergelijkbaar met de herrie van een landend vliegtuig dat op 3 km en 600 meter zit en het zijn er ook geen 20 in het uur en 's nachts wordt er niet gereden.
Interessant is dat het EP een richtlijn zou hebben dat burgers tegen herrie beschermd moeten worden. Het zal wel bij een richtlijn blijven en wel zodanig zijn dat er pas sprake is van herrie als je op 100 meter achter een straalmotor staat en luchtverkeer zal er wel helemaal van vrijgesteld zijn. Zo werkt dat.