Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

KLM werkt aan realisatie van ‘optimale vlucht’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 926 
|
 luchtvaart nieuws.nl 
KLM werkt aan realisatie van ‘optimale vlucht’

AMSTELVEEN - KLM werkt in samenwerking met partners als de luchthavens Schiphol en New York JFK, luchtverkeersleidingscentra en Boeing aan een ‘optimale vlucht’. Het gaat om een zo efficient mogelijke vlucht, waarbij zo min mogelijk brandstof verbruikt wordt en de CO2-uitstoot zo laag mogelijk is. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij maandag in bedrijfsorgaan Wolkenridder Actueel.

Naast bestaande maatregelen om het brandstofverbruik terug te dringen, kijkt KLM naar mogelijkheden om andere duurzame winstpunten tijdens het vliegproces vast te stellen en in de praktijk toe te passen. Daarbij gaat het om kortere taxiroutes op de grond en het aanpassen van de snelheid en vlieghoogte tijdens de vlucht. Het in kaart brengen van deze winstpunten gebeurt op de Boeing 777-vlucht op duurzame biobrandstof, die KLM sinds vorige maand wekelijks uitvoert van New York JFK naar Amsterdam.

Opbrengst
Voor een periode van zes maanden wordt gekeken naar ‘de opbrengst’ en de haalbaarheid van deze efficientere procedures. KLM is tevreden over de eerste resultaten. “De besparing op de eerste vlucht was 1.400 kg brandstof, op de tweede vlucht was dat bijna 2.000 kg. Deze verschillen worden onder meer veroorzaakt door de weersomstandigheden, zo geeft de luchtvaartmaatschappij aan.

Het uiteindelijke doel van de proef is volgens KLM om operationeel haalbare procesveranderingen te implementeren in het gehele vluchtproces voor de dagelijkse vliegoperatie. KLM wordt bij de proef ondersteund door onderzoeksinstituten, vliegtuigfabrikanten, luchthavens en luchtverkeersleidingcentra.

Van onze redactie


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum


Geplaatst door A. Boeing uit Hoofddorp

Dat kan een feest worden. Kortere taxiroutes, gaan ze dan dwars door de weilanden naar de Polderbaan? Of gaat die dicht? En vliegen ze met geringe snelheid dwars over bewoond gebied omdat dat korter is? Trouwens: deze Boeing weet niks van overleg met AF/KLM. Salut Camiel!

Geplaatst door cros op de helling uit deltametropool

Jammer toch dat AF/KLM niet meer glijvluchtlandingen toe mag passen. Boeing berekende al jaren terug interessante beperking van het brandstofverbruik hierbij.

Verder valt weer eens de propagandatoon op die, nu de kat in het nauw komt, in volle heftigheid op de goegemeente wordt losgelaten.