Platform Vlieghinder Kennemerland
 

“KLM werd verwaarloosd”

 |
 Geplaatst door: redactie 
 |
 Bekeken: 823 
|
 Het Parool 
“KLM werd verwaarloosd”

SCHIPHOL - Operationeel directeur Marike van Lier Lels van Schiphol moest opstappen wegens problemen in haar functioneren. Dit heeft de raad van commissarissen van Schiphol gisteren verklaard.

Volgens de verklaring van de commissarissen gingen de problemen vooral over de samenwerking met Air France-KLM Group, de grootste klant van Schiphol.

De raad wil met deze verklaring een einde maken aan de speculaties en uiteenlopende interpretaties die sinds het gedwongen vertrek van Van Lier Lels de ronde doen.

De commissarissen hebben de topvrouw vlak voor de jaarwisseling weggestuurd. De officiële reden luidde vorige week nog dat het ging om een verschil van inzicht over het te voeren beleid.

Volgens de raad stemt de directie van KLM volledig in met de verklaring van gisteren.

Een woordvoerder van KLM zei gisteren in een toelichting dat Van Lier Lels de luchtvaartmaatschappij op een aantal punten ‘niet de ondersteuning heeft gegeven die wij als grootste klant hadden mogen verwachten, onder meer bij het terugdringen van het aantal botsingen van KLM-toestellen met vogels en de bagageproblematiek.’

Een ander pijnpunt betreffen volgens de KLM-woordvoerder de pogingen van Van Lier Lels vorig jaar om Singapore Airlines als tweede grote gebruiker van Schiphol binnen te halen. ‘‘Terwijl wij er met Air France juist hard aan werkten om Schiphol te laten uitgroeien tot tweede knooppunt, na Parijs.’‘

In een aparte verklaring zegt de Centrale Ondernemingsraad (COR) van Schiphol het besluit van de commissarissen te respecteren.

In een toelichting zei COR-voorzitter Theo van Heijningen gisteren dat het optreden van Van Lier Lels bij het personeel kwaad bloed heeft gezet. Dat betrof volgens hem vooral de wijze waarop zij leiding gaf aan de uitvoering van het bezuinigingsprogramma bij het luchthavenbedrijf.

‘‘Haar manier van leidinggeven ging ten koste van de sociale cohesie binnen het bedrijf. We gaan er als COR alles aan doen om dat samen met de directie te herstellen,’’ aldus Van Heijningen.

Van Lier Lels liet gisteren weten dat zij met klem afstand neemt van de verklaring van de raad en dat dit in strijd is met de gemaakte afspraken.

Zij voelt zich gedwongen om ook in de openbaarheid te treden en zegt dat de sterk verstoorde relatie met topman Gerlach Cerfontaine van Schiphol een bepalende rol heeft gespeeld bij haar vertrek.

Deze krant meldde vrijdag dat Van Lier Lels werkt aan een brief aan de commissarissen waarin zij zich verweert tegen de aantijgingen aan haar adres. Zij heeft Cerfontaine half december aangesproken op diens functioneren.

© Het Parool, 10-01-2005

Download het gehele artikel '“KLM werd verwaarloosd”'

Reacties op dit bericht