Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM-president paait politici met privileges

 |
 Geplaatst door: webbeheer 
 |
 Bekeken: 1003 
|
 Telegraaf 
KLM-president paait politici met privileges

door Arnold Burlage

AMSTELVEEN - vrijdag KLM-president Leo van Wijk biedt in een brief politici van de Eerste en Tweede Kamer, alsmede alle Nederlandse europarlementariërs luxe faciliteiten aan, tegelijk met het aanbod dat ze hem kunnen bellen bij besluiten over luchtvaartzaken.

De politici moeten wel ´een administratieve vergoeding´ van 250 euro per jaar betalen voor de zogeheten Platinum Elite kaart, die de beste klanten van de KLM alleen kunnen verdienen door vele malen de wereld rond te vliegen.

De platinumkaart biedt vele privileges, zoals grote kans op een ´upgrading´ met goedkope tickets naar de veel duurdere business class, sneller inchecken en wereldwijd toegang tot comfortabele lounges. Vele tientallen politici hebben, na ontvangst van de brief die deze maand is verzonden, de kaart inmiddels geaccepteerd.

“Mocht u in uw werk als lid van de Eerste (Tweede) Kamer (Europarlement) in het bijzonder met de KLM te maken krij - gen, dan kunt u altijd met uw vragen en opmerkingen bij mij terecht…”, aldus KLM-topman Leo van Wijk in de brief aan de politici, die hij de Platinum Elite kaart beschikbaar wil stellen.

“Het bezit van deze exclusieve kaart geeft onder meer de mogelijkheid om snel te kunnen inchecken en op verschillende luchthavens onze lounges te bezoeken, waar in alle rust kan worden gewerkt”, legt de KLM-topman uit.
Waarom politici en andere veel reizende KLM-passagiers de kaart wel krijgen en niet hoeven te ´verdienen´ wordt uit de brief wel duidelijk. “U zult in de komende tijd zeker ook luchtvaartgerelateerde onderwerpen op de agenda vinden”, schrijft de hoogste KLM-baas in zijn brief.

Hij verduidelijkt verder: “Het zal U niet zijn ontgaan welke fundamentele rol KLM´s thuishaven Schiphol in de sociaal-economische ontwikkeling van Nederland speelt. Een verantwoorde groei van onze nationale luchthaven is dan ook, zowel voor de Nederlandse samenleving als voor de KLM en haar partners van het allergrootste belang. Ook op Europees niveau vraagt de luchtvaart steeds meer aandacht van de politiek.”

De president directeur van de KLM legt, rekening houdend met gevoeligheden, uit, dat “om bedrijfseconomische en maatschappelijke redenen de KLM een administratieve vergoeding voor de speciale privileges in rekening zal brengen”. Volgens KLMwoordvoerder Houben is de respons op de kaart groot.


Reacties op dit bericht