Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM moet cockpit onderzoeken op giftige stoffen

 |
 Geplaatst door: A Holwerda 
 |
 Bekeken: 812 
|
 Haarlems Dagblad 
KLM moet cockpit onderzoeken op giftige stoffen

SCHIPHOL - Luchtvaartmaatschappij KLM moet een onderzoek instellen naar de aanwezigheid van giftige stoffen (TCP’s) in de cockpit van de Boeing 737. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdagmiddag bepaald.

De 47-jarige piloot die de rechtszaak was begonnen, krijgt echter pas weer loon wanneer hij gaat werken. De KLM had hem deze zomer ontslagen omdat hij weigerde weer aan het werk te gaan. De man zat al twee jaar ziek thuis, meldde zich later weer beter, maar eiste dat KLM zou aantonen dat de lucht in de cockpit schoon was. Volgens eigen zeggen is hij namelijk erg gevoelig voor de schadelijke stoffen die via de airco vanaf de motor naar binnen worden geblazen.

Sinds 2000 was hij al vier keer ziek. De artsen van KLM hielden het op migraine in combinatie met overspannenheid. Maar volgens de piloot werden zijn klachten (hoofdpijn en evenwichtsstoornissen) veroorzaakt door TCP’s in de lucht. ,,Wetenschappelijk is het niet bewezen, maar van KLM mag als goed werkgever worden gevraagd een onderzoek in te stellen naar de aanwezigheid en concentraties van TCP’‘, licht de voorzieningenrechter toe.

Binnen 14 dagen moet de opdracht voor dat onderzoek worden gegeven en over een maand moet het beginnen. Maximaal zes weken mag het duren en de piloot moet hij onderzoek worden betrokken. Bekeken moet worden hoe de piloot op aanwezige concentraties reageert. Mocht KLM weigeren, dan wordt een dwangsom van maximaal 50.000 euro opgelegd.


Reacties op dit bericht