Platform Vlieghinder Kennemerland
 

KLM blij met CO2 akkoord luchtvaart

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1581 
|
 leidsch dagblad.nl 
KLM blij met CO2 akkoord luchtvaart

SCHIPHOL - KLM-directeur Camiel Eurlings is blij met de wereldwijde deal over CO2 reductie door de luchtvaart. ,,Dit is de route naar duurzame luchtvaart en dus niet een Nederlandse vliegtaks’‘, stelt Eurlings.

GroenLinks wil graag een vliegtaks om de groei van de luchtvaart te temperen en zo het milieu (uitstoot en herrie) te ontzien. KLM wil liever mondiale afspraken zodat de onderlinge concurrentieverhoudingen hetzelfde blijven. Vanwege dit level playing field is KLM ook altijd tegen het nu ingevoerde Europese emissiestelsel geweest, omdat daarmee maatschappijen buiten Europa (met name uit het Midden-Oosten) goedkoper worden.

Om die reden is de afgelopen week stevig onderhandeld tijdens de bijeenkomst van ICAO, de VN-organisatie voor burgerluchtvaart. Vrijdag werd in Montreal overeenstemming bereikt over de totstandkoming van een mondiaal systeem voor CO2-reductie door de luchtvaart. Afgesproken is dat zo’n systeem wordt ingevoerd in 2020.

Staatssecretaris Wilma Mansveld is ook zeer tevreden met dit akkoord. ,,Deze belangrijke stap is een goed voorbeeld dat de luchtvaartsector haar verantwoordelijkheid neemt dat klimaatverandering mondiaal opgepakt moet worden.’‘

Over het mondiale systeem is afgesproken dat het resterende technische werk wordt afgerond zodat de ICAO Assemblee van 2016 de werking van het systeem definitief kan vaststellen. In 2020 treedt het systeem in werking. Onduidelijk is nog of het Europese emissiestelsel tot 2020 doorgaat of in de kast verdwijnt.


Reacties op dit bericht

Geplaatst door Kika uit a,dam

Pas in 2020 en ondertussen kunnen ze nog gewoon
doorgaan met nog meer troep en lawaai uitstoten!